ßßß Cookit - przepis na Jogurtowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Jogurtowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe z truskawkami w sezonie musi pojawić się przynajmniej raz. Ponieważ podstawowy przepis na blogu już mam tym razem prezentuję wersję jogurtową ciasta drożdżowego. Dzięki niemu ciasto jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Oczywiście można użyć każdych owoców.
Składniki:
80 ml mleka
1 jajko, lekko roztrzepane
50 g jogurtu
2 szklanki truskawek
1 łyżeczka soku z cytryny
20 g cukru + cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli
20 g masła, roztopionego
350 g mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka drożdży instant (można zastąpić świeżymi)
Składniki na kruszonkę:
60 g mąki
30 g cukru
40 g roztopionego masła
Masło rozpuścić na patelni z cukrem dodać mąkę, przemieszać, odstawić do wystygnięcia.
Zrobić zaczyn z ciepłego mleka, cukru i drożdży. Kiedy urośnie dodać do mąki, dodać pozostałe składniki. Wyrobić, odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, Ciasto przełożyć do formy, ułożyć truskawki, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/06/Jogurtowe-ciasto-drozdzowe-z-truskawkami.html