Wykonanie
Ciasto drożdżowe z
truskawkami w sezonie musi pojawić się przynajmniej raz. Ponieważ podstawowy przepis na blogu już mam tym razem prezentuję wersję
jogurtową ciasta drożdżowego. Dzięki niemu ciasto jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Oczywiście można użyć każdych
owoców.

Składniki:80 ml
mleka1
jajko, lekko roztrzepane50 g
jogurtu2 szklanki
truskawek1 łyżeczka
soku z cytryny20 g
cukru +
cukier waniliowy1/2 łyżeczki
soli20 g
masła, roztopionego350 g
mąki pszennej typ 4501 łyżeczka
drożdży instant (można zastąpić świeżymi)Składniki na kruszonkę:60 g
mąki30 g
cukru40 g roztopionego
masłaMasło rozpuścić na patelni z
cukrem dodać
mąkę, przemieszać, odstawić do wystygnięcia.Zrobić zaczyn z ciepłego
mleka,
cukru i
drożdży. Kiedy urośnie dodać do
mąki, dodać pozostałe składniki. Wyrobić, odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, Ciasto przełożyć do formy, ułożyć
truskawki, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut.Smacznego:)