Wykonanie

Składniki na ciasto:3/4 szklanki
mleka,50 g
masła,1
jajko + 1
żółtko,3 szklanki m ąki,1/2 szklanki
cukru,7 g
drożdży instant (1 opakowanie),szczypta
soli.Składniki na kruszonkę:25 g
masła,3 łyżki
cukru,
mąka,szczypta
proszku do pieczenia.ok 1/2 kg
truskawekWykonanie:
Mąkę, szczyptę
soli,
cukier i
drożdże wymieszać. Dodać
jajko oraz
żółtko, cieple
mleko i rozpuszczone
masło. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, a następnie odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy ( ja miałam wymiary 25 x 25 cm). Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.W tym czasie przygotować
truskawki: umyć je i odjąć listki.W celu przygotowanie kruszonki mieszamy rozpuszczone
masło z
cukrem i szczyptą
proszku do pieczenia oraz dajemy tyle
mąki, by dało się zagnieść. Przygotowaną kulę ciasta wkładamy na czas oczekiwania do zamrażarki.
Truskawki wciskamy dość gęsto w wyrośnięte ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce (duże oczka) kruszonkę.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30-35 min., do suchego patyczka.Smacznego!