ßßß Cookit - przepis na Imbirowy kurczak curry - chińszczyzna jak z chińskiej knajpki

Imbirowy kurczak curry - chińszczyzna jak z chińskiej knajpki

nazwa

Wykonanie

Nie, nie odwiedziłam wszystkich chińskich knajpek ani na świecie, ani nawet w Warszawie :) , ale moje ulubione dania mają właśnie taką nutę smakową: imbir i curry. I jeszcze jedna bardzo ważna dla mnie rzecz: chrupiące warzywa. Muszą chrupać! Smacznego!
Uwaga wegetarianie: jeśli pominiecie kurczaka, i dacie więcej warzyw - cukinia, fasolka szparagowa, pieczarki, etc. - to będzie to wspaniałe danie także dla Was :)
1 duża pierś kurczaka
1 duża cebula
1 duża marchewka
4-6 liści kapusty pekińskiej
1/2 łyżeczki curry
ryż
sos:
400 ml wody
100 ml sosu sojowego jasnego
50 ml sosu ostrygowego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka imbiru
szczypta chilli - do smaku
1 duży ząbek czosnku, posiekany
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ryż ugotować.
Składniki sosu wymieszać w salaterce.
W międzyczasie kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Usmażyć w woku lub na dużej patelni wraz z curry. Kiedy będzie rumiany, w woku zeszklić obraną i pokrojoną w pół plastry cebulę.
Dodać obraną, startą na tarce (duże oczka) marchewkę.
Liście kapusty pekińskiej pokroić wzdłuż na 4 paski. Paski posiekać, tak by były kawałki prostokątne lub w kształcie rąbów.
Siekamy całe liście, ponieważ to właśnie te twardsze części potem tak wspaniale chrupią. :)
Kapustę dodać do woka. Chwilę smażyć razem, mieszając, po czym zalać całość sosem. Doprowadzi sos do wrzenia. Kiedy zgęstnieje, gotować jeszcze przez chwilę. Ewentualnie doprawić solą, jeśli lubicie.
Podawać gorące, wraz z ugotowanym w międzyczasie ryżem.
(na zdjęciu wersja akurat bez marchewki, posypana dymką)
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2011/08/Imbirowy-kurczak-curry-chinszczyzna-jak-z.html