Wykonanie
Nie, nie odwiedziłam wszystkich chińskich knajpek ani na świecie, ani nawet w Warszawie :) , ale moje ulubione dania mają właśnie taką nutę
smakową:
imbir i
curry. I jeszcze jedna bardzo ważna dla mnie rzecz: chrupiące warzywa. Muszą chrupać! Smacznego!Uwaga wegetarianie: jeśli pominiecie
kurczaka, i dacie więcej warzyw -
cukinia,
fasolka szparagowa,
pieczarki, etc. - to będzie to wspaniałe danie także dla Was :)
1 duża
pierś kurczaka1 duża
cebula1 duża
marchewka4-6 liści
kapusty pekińskiej1/2 łyżeczki
curryryżsos:400 ml
wody100 ml
sosu sojowego jasnego50 ml
sosu ostrygowego1 łyżeczka
curry1 łyżeczka
imbiruszczypta
chilli - do smaku1 duży ząbek
czosnku, posiekany2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejRyż ugotować.Składniki sosu wymieszać w salaterce.W międzyczasie
kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Usmażyć w woku lub na dużej patelni wraz z
curry. Kiedy będzie rumiany, w woku zeszklić obraną i pokrojoną w pół plastry
cebulę.Dodać obraną, startą na tarce (duże oczka)
marchewkę.Liście
kapusty pekińskiej pokroić wzdłuż na 4 paski. Paski posiekać, tak by były kawałki prostokątne lub w kształcie
rąbów.Siekamy całe liście, ponieważ to właśnie te twardsze części
potem tak wspaniale chrupią. :)
Kapustę dodać do woka. Chwilę smażyć razem, mieszając, po czym zalać całość sosem. Doprowadzi sos do wrzenia. Kiedy zgęstnieje, gotować jeszcze przez chwilę. Ewentualnie doprawić
solą, jeśli lubicie.Podawać gorące, wraz z ugotowanym w międzyczasie
ryżem.(na zdjęciu wersja akurat bez
marchewki, posypana
dymką)