Wykonanie
Poziom trudności
Kurczak stir fried z
tajską bazylią to danie, które poznałam podczas wakacji spędzonych w Tajlandii. Potrawy kuchni tajskiej są przygotowywane szybko, ale co najważniejsze ze świeżych produktów, często są bardzo ostre i dość słodkie. Żeby nie dokładać węglowodanów, moje danie dosłodziłam
ksylitolem. Użyłam konserwowych mini
kolb kukurydzy ze słoika firmy Rolnik, ponieważ świeżych nie mogłam w Polsce kupić.
Kurczak stir fried z
tajską bazylią to pikantna potrawa pełna smaku i aromatu.Porcja dla 3-4 osóbSkładniki:2 łyżki
oleju rzepakowego5 ząbków
czosnku2-3 zielone,
ostre papryczki chili (ja użyłam maleńkich papryczek przywiezionych z Tajlandii)350 g
piersi z kurczaka2
marchewki5 mini (baby)
kolb kukurydzy (może być z puszki lub słoika)1 spora
cebula1 łyżeczka
cukru2 łyżki
sosu rybnego3 łyżki
sosu ostrygowego6 łyżek
wodygarść świeżych liści
tajskiej bazyliiSposób przygotowania:
Czosnek i
chili drobno posiekać.
Marchewkę i
kukurydzę pokroić w plasterki,
cebulę pokroić w grubą kostkę.
Mięso kurczaka również pokroić.
W woku rozgrzać
olej. Dodać
czosnek i
chili, podsmażyć.
Dodać
kurczaka, smażyć przez 2 minuty.
Następnie dodać
marchewkę,
kukurydzę i
cebulę.
Wsypać
cukier, dodać
sos rybny,
ostrygowy i
wodę i smażyć jeszcze przez 1 minutę, na końcu dodać liście
bazylii, wyłączyć.
Danie podawać z
ryżem basmati.
Smacznego!