ßßß
Tajskie czerwone curry - jedno z moich ulubionych dań (jestem miłośniczką bardzo, bardzo ostrych potraw ) Przepis nie jest oryginalnym czerwonym curry, który pewnie byście zjedli w Tajlandii, ale starałam się trzymać pewnych zasad, a jednocześnie mieć radość z tworzenia czegoś nowego ;-))Składniki:2 łyżki pasty red curry (ja użyłam pasty firmy cock brand- można kupić w sklepach z azjatycką żywnością)1 łodyga trawy cytrynowej3 cebule2 papryczki chilli1 łyżka sosu ostrygowego1 łyżka sosu rybnego3 ząbki czosnku1 puszka mleczka kokosowegoSkładniki na chrupiącego kurczaka:jedna podwójna pierś kurczaka1 jajko2 łyżki mąki1 łyżka wodyolej do głębokiego smażeniaZaczynamy od kurczaka, którego kroimy w kostkę. Następnie w miseczce tworzymy ciasto z jajka, mąki i wody. Kostki kurczaka dobrze obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na głębokim oleju (polecam we frytkownicy na 180C).W między czasie cebulkę kroimy w piórka, chilli w drobną kosteczkę (pestki wyjmujemy), a trawę cytrynową w talarki. Na woku rozgrzewamy olej, smażymy cebulę, aż będzie szklista, dodajemy chilli i trawę cytrynową. Następnie dodajemy pastę curry i mleczko kokosowe i dobrze mieszamy. Dodajemy wyciśnięty czosnek, sos rybny i ostrygowy i gotujemy przez parę minut dobrze mieszając. Na koniec dodajemy usmażonego, chrupiącego kurczaka i dobrze mieszamy. Podajemy z ryżem ;-)Smacznego!O.