Wykonanie
Tajskie czerwone
curry - jedno z moich ulubionych dań (jestem miłośniczką bardzo, bardzo ostrych potraw ) Przepis nie jest oryginalnym czerwonym
curry, który pewnie byście zjedli w Tajlandii, ale starałam się trzymać pewnych zasad, a jednocześnie
mieć radość z tworzenia czegoś nowego ;-))Składniki:2 łyżki pasty red
curry (ja użyłam pasty firmy cock
brand- można kupić w sklepach z azjatycką żywnością)1 łodyga
trawy cytrynowej3
cebule2
papryczki chilli1 łyżka
sosu ostrygowego1 łyżka
sosu rybnego3 ząbki
czosnku1 puszka
mleczka kokosowegoSkładniki na chrupiącego
kurczaka:jedna podwójna
pierś kurczaka1
jajko2 łyżki
mąki1 łyżka
wodyolej do głębokiego smażeniaZaczynamy od
kurczaka, którego kroimy w kostkę. Następnie w miseczce tworzymy ciasto z
jajka,
mąki i
wody. Kostki
kurczaka dobrze obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na głębokim
oleju (polecam we frytkownicy na 180C).W
między czasie
cebulkę kroimy w piórka,
chilli w drobną kosteczkę (pestki wyjmujemy), a
trawę cytrynową w talarki. Na woku rozgrzewamy
olej, smażymy
cebulę, aż będzie szklista, dodajemy
chilli i
trawę cytrynową. Następnie dodajemy pastę
curry i
mleczko kokosowe i dobrze mieszamy. Dodajemy wyciśnięty
czosnek,
sos rybny i
ostrygowy i gotujemy przez parę minut dobrze mieszając. Na koniec dodajemy usmażonego, chrupiącego
kurczaka i dobrze mieszamy. Podajemy z
ryżem ;-)Smacznego!O.