ßßß
PRZEPIS:SKŁADNIKI:400 g piersi z kurczaka1 średnia cebula3 łyżki trawy cytrynowej najlepiej świeżej, a jeśli nie to suszonej2 łyżki sosu rybnego0,5 papryczki chilli4 łyżki oleju arachidowy lub sezamowego3 łyżki cukru trzcinowego lub brązowego4 ząbki czosnkuszczypiorek lub kolendra1 łyżka przyprawa curryMożna również dodać 150 ml mleczka kokosowego - wedle uznania :)
1. mieszamy 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę przyprawy curry, 4 ząbki czosnku drobno posiekanego oraz niewielką ilość wody i marynujemy kurczaka, odstawiając go do lodówki na około 15 minut
2. podgrzewamy 5 łyżek wody z 2 łyżkami cukru. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru i powstania karmelu. Do karmelu dodajemy odrobinę wody. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy do kurczaka.

3. rozgrzewamy 4 łyżki, dodajemy 2 papryczki drobno posiekanego chilli, 1 średnią pokrojoną w kostkę cebule i 3 łyżki trawy cytrynowej. Całość smażymy ciągle mieszając, aż poczujemy intensywny aromat.

4. dodajemy kurczaka i wszystko smażymy ciągle mieszając do zarumienienia się mięsa i zgęstnienia sosu. Około 5-6 minutach
....iiii GOTOWE !!!Ja podałam z mieszanką ryżu dzikiego i basmati