ßßß
Składniki(na 4 porcje)- 400 g piersi z kurczaka- 1 łyżka czerwonej pasty curry (do marynaty)- 1 papryka- 1 duża cebula- 400 ml mleka kokosowego- 1 łodyga trawy cytrynowej- 1/2 papryczki chilli- starty 2 cm kawałek imbiru- 3 łyżki czerwonej pasty curry- 2 łyżeczki sosu rybnego- 1 łyżeczka sosu sojowego- 1 łyżeczka ziaren kolendry- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu- 1 łyżeczka przyprawy garam masala- 2 łyżeczki cukru- do smaku: sól, pieprz- olej ryżowy- świeża kolendra- kilka orzechów nerkowcaPrzygotowaniePiersi z kurczaka pokroić w 2-3 cm kostkę, obtoczyć w 1 łyżce czerwonej pasty curry i włożyć do lodówki pod przykryciem na 30 minut. Podsmażyć zamarynowanego kurczaka na oleju ryżowym w woku na dużym ogniu, a następnie przełożyć go do czystej miseczki. Woka przetrzeć czystą szmatką i rozgrzać kolejną porcję oleju ryżowego. Zeszklić w nim cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać paprykę również pokrojoną w kostkę i posiekaną papryczkę chilli bez pestek, całość podsmażyć. Do woka dodać mleko kokosowe oraz przyprawy: 3 łyżki czerwonej pasty curry, starty 2 cm kawałek obranego imbiru, 2 łyżeczki sosu rybnego, 1 łyżeczkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę ziaren kolendry, 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 łyżeczkę przyprawy garam masala oraz 2 łyżeczki cukru. Trawę cytrynową przekroić na pół, a następnie lekko rozbić i wrzucić do woka. Całość gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać usmażonego kurczaka i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku solą (lub sosem rybnym), pieprzem i cukrem. Podawać z ryżem jaśminowym lub basmati. Udekorować świeżą kolendrą i pokrojonymi orzechami nerkowca. Smacznego!