Wykonanie
Wierzcie mi lub nie, ale mimo tego, że jestem wielbicielką azjatyckiej kuchni woka sprawiłam sobie dopiero 2 tygodnie temu. Jak się możecie domyśleć, moi domownicy są więc 'skazani' na azjatyckie jedzenie przez co najmniej następny miesiąc ;-) Moja dzisiejsza propozycja to
kurczak z
nerkowcami i
chilli oraz
grzybami mun. YUMMY!
Składniki (na 3 osoby):
pierś z kurczaka (opcjonalnie polędwiczka wieprzowa)5
grzybów mun3 duże czerwone
papryczki chilligarść
nerkowców2
marchewki4
cebule3 łyżki
mąkimakaron ryżowy (lub
ryż - do wyboru)dwie łyżeczki startego
imbiru2 ząbki
czosnkuSkładniki na sos:4 łyżki
sosu sojowego jasnego2 łyżki
sosu ostrygowego1 łyżka
sosu rybnego2 łyżeczki
przyprawy chińskiej 5 smaków (opcjonalnie)ząbek
czosnku (wyciśnięty)
Suszone grzyby MUN namaczamy w wodzie. Kroimy drobniutko
chilli,
kurczaka w kostkę,
nerkowce na pół,
cebulę w 'piórka',
marchewki w słupki.
Imbir ścieramy na tarce.
Kurczaka wrzucamy do miseczki i dodajemy
mąkę - dobrze mieszamy, tak, żeby cała pierś była biała, w razie potrzeby dosypujemy więcej
mąki. Jeśli wybieramy wersje z polędwiczką - nie ma potrzeby obtaczać ja w
mące. Rozgrzewamy wok, wlewamy odrobinę
oliwy i smażymy
chilli. Gdy
chilli jest gotowe (przysmażone, ale nie spalone!) zdejmujemy i do woka wrzucamy
nerkowce, które muszą się dobrze uprażyć, po czym znowu zdejmujemy. Do woka wrzucamy
cebulę,
czosnek,
imbir i energicznie mieszając smażymy około 2 minut, dodajemy
mięso i cały czas mieszając czekamy aż będzie gotowe.
Grzyby MUN powinny być już gotowe więc kroimy je w kosteczkę i również dorzucamy do woka- razem z
chilli i
nerkowcami.Wszystko razem smażymy przez 5 minut na średnim ogniu, podczas gdy w miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu. Po 5 minutach dodajemy sos i tym razem na małym ogniu smażymy przez następne 5 minut - w tym czasie robimy
makaron ryżowy według przepisu. Gdy
makaron jest gotowy kroimy go, tak żeby nie był za długi i można go było dobrze wymieszać z sosem.
Makaron dodajemy do woka i wszystko dobrze mieszamy ;-)Smacznego!O.