ßßß
Składniki: na tortownicę o średnicy około 25-26 cmCiasto:200g mąki150 g masła3 łyżki zimnej wody1/2 łyżeczki soliFarsz:500-600g świeżego szpinaku2 jajka (osobno białka i żółtka)1 duża cebula3-4 ząbki czosnku70g tartego parmezanu250 g sera ricottaserek brie naturalny250 ml mleka40g mąki60g masła5 pieczarek2 małe pomidory (w zasadzie sam miąższ)garść świeżej bazyliisól i pieprzWykonanie:Do przesianej mąki dodajemy zimne, pokrojone w kawałki masło, 3 łyżki zimnej wody, sól i szybko zagniatamy. Odstawiamy na 30 min do lodówki. Ricottę rozgniatamy, ser brie, pieczarki i pomidory (sam miąższ, bez pestek) kroimy w kostkę. Szpinak myjemy i gotujemy w dużej ilości osolonej wody (około 5 min), potem dokładnie odciskamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na połowie masła. Białka z 2 jajek ubijamy na sztywną pianę. W garnku roztapiamy resztę masła, podsmażamy na nim mąkę na jasnozłoty kolor, potem dodajemy gorące mleko. Zawartość garnka gotujemy mieszając cały czas, do czasu aż zgęstnieje. Na koniec solimy, pieprzymy, dodajemy szpinak, cebulę z czosnkiem, 1 żółtko, wszystkie sery, pieczarki, pomidory, pianę z białek i mieszamy. Tortownicę wykładamy pergaminem, smarujemy masłem. Rozwałkowujemy 3/4 ciasta i wylepiamy nim spód i brzeg tortownicy, po czym wlewamy farsz. Resztą ciasta przyozdabiamy wierzch tarty. Wierzch smarujemy drugim rozkłóconym żółtkiem. Pieczemy ok. 45 min w 200 °C. Smacznego! :)