ßßß
Pomysł własnySkładniki na spód:200 g mąki120 g masła30 ml zimnej wody2 szczypty soliSkładniki na farsz:300 g mięsa mielonego200 g pieczarek2 średnie pomidoryłyżeczka bazylii1 cebula1 ząbek czosnkusól, pieprz10 dag żółtego seraMasło posiekać z mąką i solą, dodać wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Wyłożyć nim wysmarowaną formę do tarty o średnicy 25 cm i wstawić do lodówki. Po dwóch godzinach chłodzenia ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podpiekać ok. 15 min.Na rozgrzaną patelnię wlać olej, wrzucić posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać mięso mielone, sparzone i obrane ze skórki oraz posiekane pomidory, bazylię, sól, pieprz.Wszystko razem dusić ok. 30 min aż woda wyparuje. Na koniec przyprawić do smaku. W tym czasie na drugiej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki.Na podpieczone ciasto wyłożyć mięso, następnie pieczarki. Wstawić tartę do piekarnika i piec około 25-30 min. 5 min. przed końcem posypać wierzch startym żółtym serem i wstawić z powrotem do piekarnika ale tylko do rozpuszczenia sera.Smacznego:)