Wykonanie
Odkąd zobaczyłam ten przepis w Junior Master Chef chciałam to sama przygotować... mam nadzieje, że mi też tak pięknie wypłynie
żółtko...
SKŁADNIKI300 g
mąki (najlepiej makaronowej)2
jajka + 1
żółtko1 łyżeczka
soli3 - 4 łyżki
wody1
białko jajaświeży szpinak1 duży ząbek
czosnku100 g
białego sera + 100g
serka Ostrawia z
czosnkiem(w oryginale jest
ser ricotta, ale my jakoś nie przepadamy za tym typem
sera)
sól,
pieprz,
masło, tarty
parmezanSzpinak udusić na masełku, doprawić
czosnkiem,
solę i
pieprzem. Po ostudzeniu dodać rozdrobnione
serki. Farsz pozostawić w lodówce na 20 minut, by doszedł :D
Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić
jajka i
żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce
wody, aby ułatwić połączenie się składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na pół godziny.Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.Ciasto rozwałkować wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej
mąką stolnicy. Połowę każdego placka posmarować
białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po łyżeczce nadzienia w odstępach 2 - 3 cm od siebie, w każdej kupce zrobić dołek i wbić
żółtko. Przykryć drugą połową ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem lub nożem wyciąć kwadraty z ciasta, z farszem znajdującym się w centrum. Wzorki zrobić widelcem.Zagotować osoloną
wodę, włożyć porcję ravioli i gotować przez około 4 minuty, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.tylko 2 ravioli zrobiłam z
jajkiem, reszta była mniejsza i tylko z farszem
szpinakowym.
W międzyczasie roztopić kilka łyżek
masła na patelni. Okrasić pierożki ravioli, posypać tartym
parmezanem i
pietruszką.Przeciąć pierożka i ......... jest :DWyszło!!!
Niesamowity smak i efekt :D
Następnym razem rozwałkuję jeszcze cieniej ciasto :D