ßßß
Składniki:4 porcje200 g ryżu do paelli300 g świeżych, gotowanych krewetek500 g udek / pałek z kurczaka (można użyć również filetów z udek)300 g mrożonego groszku1 papryka czerwona1 duży pomidorok. 500 – 600 ml bulionu½ łyżeczki papryki wędzonej¼ łyżeczki papryki ostrej1 cebula biała2 ząbki czosnku3 łyżki oliwy z oliwek5 g przyprawy do paelli (szafran, czosnek, sól, papryka, mąka kukurydziana, pieprz, goździki)sólpieprzpietruszka (do podania)Wykonanie:Paprykę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę drobno siekamy. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i po usunięciu pestek kroimy w kostkę.Kurczaka solimy, pieprzymy i odstawiamy na 15 minut do lodówki.Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni i smażymy kurczaka z każdej strony, przez około 10 minut (po 5 z każdej strony). Następnie dorzucamy cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy paprykę. Smażymy ok. 2 minuty.Następnie dosypujemy wędzoną i ostrą paprykę, przyprawę do paelli oraz dolewamy wino. Gdy wino trochę odparuje dodajemy ryż i smażymy go przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pokrojonego pomidora .Dolewamy bulion (zacznijmy od 500 ml, gdy zabraknie możemy jeszcze trochę dolać). Gdy się zagotuje przykrywamy patelnię i gotujemy na niewielkim ogniu około 20 – 25 minut. W tym czasie nie mieszamy dania. Następnie dodajemy groszek. Przykrywamy i trzymamy na małym ogniu przez około 5 – 7 minut. Możemy lekko przemieszać. Na koniec dodajemy krewetki. Ponownie przykrywamy i trzymamy na ogniu kolejne 3 -4 minuty.Odstawiamy z gazu na 5-10 minut, posypujemy pietruszką, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ