Wykonanie
Jambalaya cudowny jednogar !To jedno z tradycyjnych dań ( zaraz obok
ryżu z
czerwoną fasolą ) kuchni cajun, która pochodzi z bagnistej Luizjany.Kuchni wyrazistej, prostej i bardzo smacznej.Przepisów na to danie jest tyle co samych kucharzy, ale wszystkie łączy ze sobą
ryż,
cebula,
papryka,
pomidory no i
kurczak ja dodałam jeszcze chorizo (uwielbiane przeze mnie :) i wyszło super połączenie!Idealnie na jesienny obiad !!Przepis pochodzi ze strony BBC good food - z moimi zmianami.Składniki : ( 2 porcje )* 1 łyżka
oliwy z oliwek,* 1
pierś z kurczaka,* 1/2
cebuli,* 1/2
czerwonej papryki ( ja dałam zieloną bo taką miałam ),* 1 ząbek
czosnku,* 50 g chorizo,* 1 łyżeczka
przyprawy Cajun ( przepis tutaj ),* 125 g
ryżu,* 1/2 puszki
pomidorów,* 170 ml
bulionu,Przygotowanie :
Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę,
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, a
czosnek drobno posiekaj.Z
papryki wyjmij gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plasterki tak samo chorizo.Na patelni z wysoki brzegiem i pokrywką rozgrzej
oliwę z oliwek, podsmaż
kurczaka na rumiano, zdejmij na talerzyk. Na patelnie wrzuć pokrojoną
cebulę a po chwili dodaj
paprykę,
czosnek i chorizo a także łyżeczkę
przyprawy Cajun.Zmieszaj i gotuj przez 5 minut.Dodaj
ryż,
kurczaka,
pomidory z puszki i
bulion.Przykryj i gotuj na wolnym ogniu do czasu aż
ryż będzie miękki (około 20 minut).Smacznego !