Wykonanie
niedziela, 24 Lipiec 2011, autor: blue_megi, 11 Komentarzy »Hiszpańska kuchnia kojarzy mi się przede wszystkim z sycącą paellą. Przygotowuje się ją na specjalnej patelni do paelli, ale wok też zdaje egzaminKuchnia hiszpańska jest jedną z najzdrowszych, gdyż obfituje w rozmaite
warzywa i owoce,
ryby i owoce morza,
oliwę, a także aromatyczne
zioła i
przyprawy. Oryginalne hiszpańskie
przyprawy,
oliwy i nawet patelnie do paelli możemy kupić przez internet, na przykład w sklepiku z
przyprawami i produktami regionalnymi z Hiszpanii na Allegro (www.pikanteria.biz)
Istnieje wiele przepisów na paellę, u mnie wersja z
kurczakiem.Składniki:0,5 kg
filetów z kurczaka1
papryka czerwona1
papryka zielona150 g zielonej
fasolki2 ząbki
czosnku1
cebula1
pomidoroliwa400 g
ryżulitr
bulionuprzyprawa do paelli *Posiekaną
cebulę i
czosnek podsmażamy na łyżce
oliwy. Dodajemy pokrojone
mięso i podsmażamy chwilę. Dodajemy resztę pokrojonych warzyw. Wsypujemy
ryż i smażymy przez kilka minut. Do
bulionu dodajemy
przyprawę do paelli i dokładnie mieszamy. Zalewamy potrawę
bulionem. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż
ryż wchłonie cały
bulion i zmięknie – około 15-20 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze na 10 minut.*
przyprawa do paelli dostępna jest w sklepie internetowym kuchni hiszpańskiej na aukcjach Allegro .