ßßß Cookit - przepis na Paella z kurczakiem

Paella z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

niedziela, 24 Lipiec 2011, autor: blue_megi, 11 Komentarzy »
Hiszpańska kuchnia kojarzy mi się przede wszystkim z sycącą paellą. Przygotowuje się ją na specjalnej patelni do paelli, ale wok też zdaje egzamin
Kuchnia hiszpańska jest jedną z najzdrowszych, gdyż obfituje w rozmaite warzywa i owoce, ryby i owoce morza, oliwę, a także aromatyczne zioła i przyprawy. Oryginalne hiszpańskie przyprawy, oliwy i nawet patelnie do paelli możemy kupić przez internet, na przykład w sklepiku z przyprawami i produktami regionalnymi z Hiszpanii na Allegro (www.pikanteria.biz)
Istnieje wiele przepisów na paellę, u mnie wersja z kurczakiem.
Składniki:
0,5 kg filetów z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
150 g zielonej fasolki
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 pomidor
oliwa
400 g ryżu
litr bulionu
przyprawa do paelli *
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pokrojone mięso i podsmażamy chwilę. Dodajemy resztę pokrojonych warzyw. Wsypujemy ryż i smażymy przez kilka minut. Do bulionu dodajemy przyprawę do paelli i dokładnie mieszamy. Zalewamy potrawę bulionem. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż ryż wchłonie cały bulion i zmięknie – około 15-20 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
* przyprawa do paelli dostępna jest w sklepie internetowym kuchni hiszpańskiej na aukcjach Allegro .
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/dania-z-ryzem/paella-z-kurczakiem