Wykonanie
Myślę, że wszyscy – lub przynajmniej znaczna większość z Was – przyzna, że barszcz wigilijny to super sprawa. Nie wiem tylko do końca czy naprawdę smakuje tak świetnie, czy po prostu smak ten od dzieciństwa kojarzy nam się z radosną, świąteczną
porą – i przez to – pijemy go z ogromną przyjemnością? Chcę zmierzyć się z tak postawionym pytaniem i spróbować barszczu podanego inaczej. Z
winem! p.s. wyprzedzę trochę fakty i
powiem Wam, że wyszło nieźle ;)
Składniki: na około 6 porcji1,5 kg
buraków4
marchewki2
pietruszki½
selera1
por1
cebula10 dkg
suszonych grzybów (najlepiej
prawdziwki lub podgrzybki)1 ząbek
czosnku10 ziaren
czarnego pieprzu3 ziarna
ziela angielskiego1
listek laurowy150 ml
czerwonego winasok z cytrynycukiersólWykonanie:
Marchewkę,
pietruszkę,
seler,
por,
cebulę i 4
buraki obieramy i rozdrabniamy. Zalewamy je 2 litrami
wody, dodajemy ziarna
pieprzu i
ziela angielskiego i gotujemy około 50-60 minut.
Grzyby starannie płuczemy i moczymy w gorącej wodzie około 3 godziny. Gotujemy je w wodzie, w której się moczyły około 20 minut. Następnie
wywar z
grzybów łączymy z odcedzonym już
wywarem z warzyw.
Grzyby odkładamy na bok. Możemy je zużyć przygotowując paszteciki lub podać razem z gotowym barszczem.Resztę
buraków myjemy i gotujemy ze skórką do miękkości. Po ugotowaniu
buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce (lub w malakserze). Starte dorzucamy do
wywaru z
grzybów i
włoszczyzny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Po kilkunastu minutach całość przecedzamy. Dolewamy do barszczu
wino. Całość podgrzewamy, ale nie gotujemy, doprawiamy do smaku
cytryną,
solą i
cukrem. Podajemy z pasztecikami (np. z
pieczarkami i
kapustą) lub uszkami Smacznego! :)
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)