ßßß
Składniki5 buraków500ml kwasu burakowego lub naturalnego soku z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu!)10g suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków)MarchewkaPietruszkaPor1/2 seleraCebula2 łyżki masła5 ziarenek czarnego pieprzu6 ziarenek ziela angielskiego2 liście lauroweZąbek czosnkuSól, pieprz, cukier, sok z cytrynyPrzygotowanieBuraki dokładnie umyj, nie obieraj, zalej wodą i gotuj około 1,5 godziny.Grzyby namocz w 200ml wody i odstaw na co najmniej godzinę.Obierz pozostałe warzywa.Namoczone grzyby wyjmij, opłucz. Płyn, w którym się moczyły przecedź przez sito i ponownie zalej nim grzyby.Dolej litr wody, wrzuć łyżeczkę soli, warzywa (poza burakami i cebulą), pieprz ziarnisty, ziele angielskie i listki laurowe.Cebulę pokrój w krążki, na patelni rozpuść masło i smaż cebulę, aż się zrumieni.Dodaj cebulę wraz z masłem, na którym się smażyła do grzybów i warzyw i gotuj wszystko 45 minut.Ugotowane buraki obierz i pokrój w cienkie talarki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Dodaj buraki do wywaru, gotuj 5 minut, wyjmij warzywa i odcedź.Do czystego wywaru dodaj kwas burakowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.Zagotuj, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny (proporcje zależą od wywaru – rzecz w tym, aby odpowiednio wyważyć słono-słodko-kwaśny smak).Podawaj z uszkami, krokietami lub pasztecikami – wedle uznania!Smacznego!Przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska Marzeny Wasilewskiej