Wykonanie
HomeZUPYbarszcz ukraiński na żeberkach

Polecam przepis na barszcz ukraiński na żeberkachProdukty– pasek
żeberek wieprzowych ( ok. 60 dag) lub dwa– trzy
udka z kurczaka– trzy duże lub cztery mniejsze
buraki– 0,25 dag
białej fasolki Jaś– dwie
marchewki– dwie
pietruszki– kawałek
selera– pół
cebuli– połowa
pora– kawałek
białej kapusty– ząbek, dwa
czosnku– 4
ziemniaki– łyżka
koncentratu pomidorowego lub pół puszki
pomidorów bez skórki– pół szklanki kwaśnej
śmietany 18% – łyżka
mąki–
sól ( ok. łyżeczki ),
pieprz ( można dodać na talerzu) – 3-4 kulki
ziela angielskiego – 2
liście laurowe – zielona
pietruszka do posypaniaWykonanie:
Fasolkę namocz na noc lub zagotuj i odstaw na 2 godziny do napęcznienia. Ugotuj do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem listków laurowych.
Mięso zalej zimną
wodą (nieco więcej niż tyle, by przykryła
mięso, mają się jeszcze tylko zmieścić warzywa) i doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem na małym ogniu do całkowitej miękkości (ok.1-1,5 godziny). Dodaj pokrojone w kostkę lub słupki warzywa (oprócz
buraków) i
przyprawy.
Buraki obierz i piecz każdy osobno w aluminiowej folii w piekarniku w temperaturze ok. 200 st. przez godzinę. Jeśli są duże – przekrój każdy na pół. Po upieczeniu zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie słupki. Wyjmij z
wywaru mięso, jeśli lubisz pływające w zupie
mięsne kawałki, pokrój i dodaj z powrotem do garnka. W ilości takiej jak chcesz. Dorzuć też ugotowaną
fasolkę i
koncentrat pomidorowy lub pogniecione widelcem na kawałki
pomidory z puszki.
Śmietanę wymieszaj z
mąką, dodaj łyżkę
wywaru. Dodaj do garnka pokrojone
buraki, zmniejsz gaz i wlej
śmietanę. Sprawdź czy zupa jest wystarczająco kwaśna, jeśli mało, możesz dodać
soku z cytryny. Sprawdź czy jest wystarczająco słona. Nie doprowadzaj do wrzenia, ponieważ
buraki stracą kolor.Zupa jest przepyszna ale wymaga bardzo duzo pracyPowiązany przepis:surówka z
kapusty pekińskiej i
porakarkówka z
cebulą pieczona w piekarnikuWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
