ßßß
Polecam przepis na barszcz ukraiński na żeberkachProdukty– pasek żeberek wieprzowych ( ok. 60 dag) lub dwa– trzy udka z kurczaka– trzy duże lub cztery mniejsze buraki– 0,25 dag białej fasolki Jaś– dwie marchewki– dwie pietruszki– kawałek selera– pół cebuli– połowa pora– kawałek białej kapusty– ząbek, dwa czosnku– 4 ziemniaki– łyżka koncentratu pomidorowego lub pół puszki pomidorów bez skórki– pół szklanki kwaśnej śmietany 18% – łyżka mąki– sól ( ok. łyżeczki ), pieprz ( można dodać na talerzu) – 3-4 kulki ziela angielskiego – 2 liście laurowe – zielona pietruszka do posypaniaWykonanie:Fasolkę namocz na noc lub zagotuj i odstaw na 2 godziny do napęcznienia. Ugotuj do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem listków laurowych. Mięso zalej zimną wodą (nieco więcej niż tyle, by przykryła mięso, mają się jeszcze tylko zmieścić warzywa) i doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem na małym ogniu do całkowitej miękkości (ok.1-1,5 godziny). Dodaj pokrojone w kostkę lub słupki warzywa (oprócz buraków) i przyprawy. Buraki obierz i piecz każdy osobno w aluminiowej folii w piekarniku w temperaturze ok. 200 st. przez godzinę. Jeśli są duże – przekrój każdy na pół. Po upieczeniu zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie słupki. Wyjmij z wywaru mięso, jeśli lubisz pływające w zupie mięsne kawałki, pokrój i dodaj z powrotem do garnka. W ilości takiej jak chcesz. Dorzuć też ugotowaną fasolkę i koncentrat pomidorowy lub pogniecione widelcem na kawałki pomidory z puszki. Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj łyżkę wywaru. Dodaj do garnka pokrojone buraki, zmniejsz gaz i wlej śmietanę. Sprawdź czy zupa jest wystarczająco kwaśna, jeśli mało, możesz dodać soku z cytryny. Sprawdź czy jest wystarczająco słona. Nie doprowadzaj do wrzenia, ponieważ buraki stracą kolor.Zupa jest przepyszna ale wymaga bardzo duzo pracyPowiązany przepis:surówka z kapusty pekińskiej i porakarkówka z cebulą pieczona w piekarnikuWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy