Wykonanie
Święta wielkanocne upływają nam głównie na tradycyjnym łasuchowaniu. Na razie staram się nie myśleć o konsekwencjach i bez wyrzutów sumienia zatapiam zęby w kolejnych przysmakach ;) Na dietę przejdzie się od jutra.. albo od poniedziałku ;)W wirze przedświątecznych przygotowań nie udało mi się przygotować wpisów z kolejnymi propozycjami na Wielkanoc. Mimo to chciałabym podzielić się z
Wami przepisami, które wykorzystałam, bo są one naprawdę warte uwagi :)Na początek makowiec. Bez wątpienia najlepszy, jaki
jadłam. Robiłam go już na Boże Narodzenie i okazał się prawdziwym
hitem. Wiedziałam, że te święta też się bez niego nie obejdą :) Z przepisu wychodzą trzy
makowe strucle, więc to zdecydowanie familijna porcja.Wspaniałe, pachnące ciasto długo utrzymuje świeżość, a domowa masa makowa nie ma sobie równych. Przygotowanie, wbrew pozorom nie jest bardzo trudne, a efekt zachwycający. Możecie ułatwić sobie zadanie i skorzystać tu z gotowej masy makowej, ale ja zdecydowanie namawiam do wypróbowania tej z przepisu. Jest niesamowita – słodka, pełna
bakali, pachnąca
migdałami. Pycha :) Przygotowana wcześniej wytrzyma do pięciu dni w lodówce, możecie więc przygotowanie makowców zacząć właśnie od niej.Polecam :)* przepis pochodzi z Moich WypiekówSkładniki na masę
makową:500g
maku170g jasnego
brązowego cukruokoło 100g
rodzynek50g
orzechów włoskich posiekanych drobno (mogą być też pekany)pół szklanki kandyzowanej
skórki pomarańczowej3 łyżki płynnego
miodu1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki ekstraktu lub
aromatu migdałowego1 łyżka miękkiego
masłaDodatkowo:6
białekWykonanie:
Mak zaparz zalewając go wrzątkiem, tak by
woda całkiem go pokryła. Zostaw do ostygnięcia, po czym odsącz z nadmiaru
wody i zmiel dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem.Do
maku dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dokładnie.Jeśli masa będzie wykorzystana od razu, dodaj do niej ubite na sztywną pianę
białka. Jeżeli natomiast przygotujesz ją zawczasu, nie dodawaj
białek. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.Składniki na
ciasto drożdżowe:3 szklanki
mąki pszennej plus 3 łyżki do podsypania180ml
mleka21g
drożdży suchych lub 45g świeżych6 łyżek drobnego
cukru do wypieków6
żółtek1/2 łyżeczki
soli1 i 1/2 łyżki
spirytusu,
wódki lub
likieru migdałowegoziarenka z 1
laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej (może być też ekstrakt z
wanilii)150g
masłaWykonanie:
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.Ze świeżych
drożdży zrób rozczyn. Rozpuść je dokładnie w ciepłym
mleku, dodaj łyżkę
cukru oraz 2 – 3 łyżki
mąki. Odstaw na bok, aż rozczyn „ruszy”. Jeśli używasz
drożdży instant wystarczy, że wymieszasz je z
mąką.Rozczyn dodaj do pozostałych składników. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, na koniec dodając roztopione
masło. Gdy ciasto będzie gotowe, odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony
mąką blat. Podziel na trzy części i każdą rozwałkuj na prostokąt, na grubość około 3mm (może się wydawać, że ciasta jest mało, ale po zwinięciu
strucle wyjdą duże).Na każdy z prostokątów wyłóż 1/3 masy makowej, pozostawiając około 2cm z każdej strony. Zawiń
strucle wzdłuż dłuższego
boku, a końce podwiń pod spód.Makowce przełóż na papier do pieczenia wysmarowany
olejem. Ułóż
struclę na brzegu i
owiń dwukrotnie na tyle luźno, by zostawić około 1cm odstępu pomiędzy
struclami, a papierem do pieczenia. Ułóż w sporych odstępach na blasze do pieczenia. Możesz je odłożyć na 10- 15 minut do ponownego wyrośnięcia, ale nie jest to konieczne.Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 – 40 minut, do momentu, gdy wierzch makowców się zrumieni. W międzyczasie przygotuj
lukier ucierając 2 – 3 szklanki
cukru pudru z kilkoma łyżkami gorącej
wody.Po wyjęciu
strucli z pieca rozetnij papier do pieczenia od góry i tak pozostaw je do przestygnięcia. Jeszcze lekko ciepłe polukruj.