Wykonanie
Przepis na tradycyjny makowiec świąteczny znalazłam na Moich wypiekach .Przyznaję, że nie jest łatwy, ale może ktoś się pokusi go upiec tym bardziej, ze autorka przepisu zapewnia, że:" Makowiec długo zachowuje świeżość. Można go upiec już 2 dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu, przykryty ręczniczkiem.Ale świetnie się mrozi. Wystarczy owinąć go folią spożywczą i zamrozić. W celu odmrożenia wykładamy makowiec na blat w temperaturze pokojowej na około 2 godziny przed podaniem. Lukrujemy po całkowitym rozmrożeniu (mrożenie rozwadnia
lukier). "Jeśli nie damy rady zjeść w święta to możemy właśnie zamrozić i na Nowy Rok będzie jak znalazł :)
Ciasto drożdżowe na 3
strucle:· 3 szklanki
mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania· 180 ml letniego
mleka· 150 g
masła, roztopionego i przestudzonego· 6
żółtek· 45 g świeżych
drożdży lub 21 g
drożdży suchych· 6 łyżek
cukru· pół łyżeczki
soli· 1,5 łyżki
spirytusu (lub
wódki,
rumu,
likieru migdałowego)· ziarenka z 1
laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowejPrzygotowanie:
Drożdże suche wymieszać z
mąką pszenną (z
drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (trwa od 1 do 1,5 godziny).Masa makowa:· 500 g
maku· 170 g jasnego
brązowego cukru (można połowę zastąpić
miodem, masa będzie bardziej wilgotna)· 100 g
rodzynków· 50 g
orzechów włoskich, posiekanych· 3 łyżki
miodu· 2 łyżeczki ekstraktu z
migdałów lub
aromatu migdałowego· 1 łyżeczka
cynamonu· 1 łyżka
masła, w temperaturze pokojowej· pół szklanki kandyzowanej
skórki pomarańczowej· 6
białekMak zalać wrzącą
wodą (tak by był całkowicie zanurzony) odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru
wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem.(
Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru
wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem).Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach suchego
maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ
maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru
wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.Do zmielonego
maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno
białkami, które pozostały z ciasta.Przygotowanie :
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę
makową, zostawiając około 2 cm od samego brzeguZwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany
olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy
ciastem a papierem (nie więcej). Nie jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia, ale można je odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsceJeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie
mąką w celu zawinięcia masyMakowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebiePiec w temperaturze 190*C przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić.Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem.Składniki na
lukier:· 1 szklanka
cukru pudru· 3 - 4 łyżki gorącej
wodyCukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą
wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy
lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę
wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać
cukru pudru. Jeśli lukru będzie zbyt mało - dorobić.Uwaga ! składniki na rozczyn odejmujemy z w/w składników na
ciasto drożdżowe.
By przygotować rozczyn trzeba:Do niedużego garnuszka z 180 ml letniego
mleka rozkruszyć 45 g
drożdży, wsypać 6 łyżek
cukru, wymieszać do rozpuszczenia się
drożdży i
cukruD odać łyżkę
mąki, wymieszać, by nie było grudekPrzykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 10 - 15 min.Takie rolady
makowe piekła Moja mama właśnie na Święta Bożego Narodzenia:)