ßßß Cookit - przepis na Makowiec zwijany

Makowiec zwijany

nazwa

Wykonanie

Przepis na tradycyjny makowiec świąteczny znalazłam na Moich wypiekach .
Przyznaję, że nie jest łatwy, ale może ktoś się pokusi go upiec tym bardziej, ze autorka przepisu zapewnia, że:
" Makowiec długo zachowuje świeżość. Można go upiec już 2 dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu, przykryty ręczniczkiem.
Ale świetnie się mrozi. Wystarczy owinąć go folią spożywczą i zamrozić. W celu odmrożenia wykładamy makowiec na blat w temperaturze pokojowej na około 2 godziny przed podaniem. Lukrujemy po całkowitym rozmrożeniu (mrożenie rozwadnia lukier). "
Jeśli nie damy rady zjeść w święta to możemy właśnie zamrozić i na Nowy Rok będzie jak znalazł :)
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
· 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
· 180 ml letniego mleka
· 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
· 6 żółtek
· 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
· 6 łyżek cukru
· pół łyżeczki soli
· 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
· ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
Przygotowanie:
Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (trwa od 1 do 1,5 godziny).
Masa makowa:
· 500 g maku
· 170 g jasnego brązowego cukru (można połowę zastąpić miodem, masa będzie bardziej wilgotna)
· 100 g rodzynków
· 50 g orzechów włoskich, posiekanych
· 3 łyżki miodu
· 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
· 1 łyżeczka cynamonu
· 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
· pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
· 6 białek
Mak zalać wrzącą wodą (tak by był całkowicie zanurzony) odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
(Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem).
Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach suchego maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta.
Przygotowanie :
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu
Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). Nie jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia, ale można je odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce
Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masy
Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie
Piec w temperaturze 190*C przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić.
Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem.
Składniki na lukier:
· 1 szklanka cukru pudru
· 3 - 4 łyżki gorącej wody
Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. Jeśli lukru będzie zbyt mało - dorobić.
Uwaga ! składniki na rozczyn odejmujemy z w/w składników na ciasto drożdżowe.
By przygotować rozczyn trzeba:
Do niedużego garnuszka z 180 ml letniego mleka rozkruszyć 45 g drożdży, wsypać 6 łyżek cukru, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i cukru
D odać łyżkę mąki, wymieszać, by nie było grudek
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 10 - 15 min.
Takie rolady makowe piekła Moja mama właśnie na Święta Bożego Narodzenia:)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/12/makowiec-zwijany.html