Wykonanie
strucla makowaKolorowe bombki na choince, śnieg za oknem i „Last Christmas” w
radiu – bez tego Święta Bożego Narodzenia są dla wielu niepełne,
dziwne. Dla równie wielu nie ma prawdziwych Świąt bez świątecznych wypieków (i to najlepiej w dużych ilościach!). Wymieniać tu można pierniki, serniki, pleśniaki, a także
drożdżowe strucle z
makiem, zwane często po prostu makowcami. Przed
Wami przepis na jeden ze świątecznych smaków (a nawet przysmaków) – wspomniany już makowiec. Słodki, prawdziwie makowy i… zrobiony na zdrowej, bo pochodzącej z serwisu lokalnyrolnik.pl,
mące orkiszowej.
[składniki na jedną dużą
struclę]
Ciasto drożdżowe:275 g
mąki orkiszowej z lokalnyrolnik.pl + 3 łyżki do rozczynuok. 90 ml letniego
mleka20 g świeżych
drożdży75 g masełka od Lokalnego Rolnika, roztopionego i przestudzonego3
żółtka2-3 łyżki
cukru + łyżka do rozczynupół łyżeczki
soli1 łyżka
spirytusu (lub
wódki,
rumu migdałowego)ziarenka z połowy
laski waniliiRozczyn :
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać łyżką
cukru i dodać 3 łyżki
mąki, a następnie zalać połową ciepłego, ale nie gorącego,
mleka. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia
drożdży i odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, wymieszać z
cukrem,
solą,
wanilią. Dodać rozczyn oraz łyżeczkę
alkoholu. Zagnieść (może być za pomocą drewnianej łyżki lub ręką) ciasto, dodając na koniec rozpuszczone
masło. Uformować ciasto w kulkę i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia (w tym czasie można zrobić masę
makową).Masa makowa:250 g zmielonego
maku70 g jasnego
brązowego cukru50 g
rodzynki sułtanki50 g
orzechów włoskich2 łyżki
miodu2 łyżeczki
likieru amaretto (opconalnie)1 łyżka
masła w temperaturze pokojowejgarstka kandyzowanej
skórki pomarańczowej3
białka2-3 łyżeczki dowolnej
konfitury (opcjonalnie zamiast łyżki
cukru lub
miodu)
Zmielony
mak zalać wrzątkiem do zakrycia i odstawić do wystygnięcia. Odcisnąć
mak z
wody (polecam przez
lniną ściereczkę). [
Mak niezmielony należy gotować przez ok. 20 min, odsączyć i zmielić na maszynce o małych oczkach.] Do przygotowanego w ten sposób
maku dodać
rodzynki,
skórkę pomarańczową,
orzechy,
likier,
cukier i
masło. Dokładnie wymieszać (może być mikserem). Na koniec dodać ubite na sztywną pianę
białka i wmieszać je delikatnie za pomocą łyżki do
maku.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną
mąką stolnicę lub posmarowany
olejem papier do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Na ciasto wyłożyć masę
makową, pozostawiając nieco miejsca przy brzegach, wyrównać. Powoli zwinąć roladę (jeśli robimy bezpośrednio na papierze do pieczenia, można zwinąć z papierem). Skleić końce rolady. Ciasto można owinąć w jeszcze jeden arkusz papieru do pieczenia (aby utrzymało w miarę swój kształt), albo włożyć je do podłużnej form. Jeśli nie mamy tak dużej frorny, to owinięte w papier ciasto można upiec na blasze piekarnikowej. Włożyć do nagrzanego do 190⁰C piekarnika i piec przez około 40 minut, do złotego koloru, widocznego przez papier.
Lukier:szklanka
cukru pudru1-2 łyżki wrzątku
Cukier puder utrzeć z łyżką lub dwiema wrzątku. Lukrować jeszcze ciepłe, ale nie gorące ciasto. Całość można posypać surowym
makiem.