ßßß Cookit - przepis na tradycyjny świąteczny makowiec

tradycyjny świąteczny makowiec

nazwa

Wykonanie

strucla makowa
Kolorowe bombki na choince, śnieg za oknem i „Last Christmas” w radiu – bez tego Święta Bożego Narodzenia są dla wielu niepełne, dziwne. Dla równie wielu nie ma prawdziwych Świąt bez świątecznych wypieków (i to najlepiej w dużych ilościach!). Wymieniać tu można pierniki, serniki, pleśniaki, a także drożdżowe strucle z makiem, zwane często po prostu makowcami. Przed Wami przepis na jeden ze świątecznych smaków (a nawet przysmaków) – wspomniany już makowiec. Słodki, prawdziwie makowy i… zrobiony na zdrowej, bo pochodzącej z serwisu lokalnyrolnik.pl, mące orkiszowej.
[składniki na jedną dużą struclę]
Ciasto drożdżowe:
275 g mąki orkiszowej z lokalnyrolnik.pl + 3 łyżki do rozczynu
ok. 90 ml letniego mleka
20 g świeżych drożdży
75 g masełka od Lokalnego Rolnika, roztopionego i przestudzonego
3 żółtka
2-3 łyżki cukru + łyżka do rozczynu
pół łyżeczki soli
1 łyżka spirytusu (lub wódki, rumu migdałowego)
ziarenka z połowy laski wanilii
Rozczyn :
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać łyżką cukru i dodać 3 łyżki mąki, a następnie zalać połową ciepłego, ale nie gorącego, mleka. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży i odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, solą, wanilią. Dodać rozczyn oraz łyżeczkę alkoholu. Zagnieść (może być za pomocą drewnianej łyżki lub ręką) ciasto, dodając na koniec rozpuszczone masło. Uformować ciasto w kulkę i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia (w tym czasie można zrobić masę makową).
Masa makowa:
250 g zmielonego maku
70 g jasnego brązowego cukru
50 g rodzynki sułtanki
50 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżeczki likieru amaretto (opconalnie)
1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
garstka kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 białka
2-3 łyżeczki dowolnej konfitury (opcjonalnie zamiast łyżki cukru lub miodu)
Zmielony mak zalać wrzątkiem do zakrycia i odstawić do wystygnięcia. Odcisnąć mak z wody (polecam przez lniną ściereczkę). [Mak niezmielony należy gotować przez ok. 20 min, odsączyć i zmielić na maszynce o małych oczkach.] Do przygotowanego w ten sposób maku dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy, likier, cukier i masło. Dokładnie wymieszać (może być mikserem). Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i wmieszać je delikatnie za pomocą łyżki do maku.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę lub posmarowany olejem papier do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Na ciasto wyłożyć masę makową, pozostawiając nieco miejsca przy brzegach, wyrównać. Powoli zwinąć roladę (jeśli robimy bezpośrednio na papierze do pieczenia, można zwinąć z papierem). Skleić końce rolady. Ciasto można owinąć w jeszcze jeden arkusz papieru do pieczenia (aby utrzymało w miarę swój kształt), albo włożyć je do podłużnej form. Jeśli nie mamy tak dużej frorny, to owinięte w papier ciasto można upiec na blasze piekarnikowej. Włożyć do nagrzanego do 190⁰C piekarnika i piec przez około 40 minut, do złotego koloru, widocznego przez papier.
Lukier:
szklanka cukru pudru
1-2 łyżki wrzątku
Cukier puder utrzeć z łyżką lub dwiema wrzątku. Lukrować jeszcze ciepłe, ale nie gorące ciasto. Całość można posypać surowym makiem.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2015/12/tradycyjny-swiateczny-makowiec.html