ßßß
Całkiem nowe dla mnie połączenie - mak i wiśnie. Musiałam spróbować - jeszcze przed świętami, jak będzie smakować. I muszę to przyznać - bardzo dobrze! Makowiec ma wiśniowy smak, wiśnie nie dominują, raczej smaki są wymieszane. Grubej warstwy dżemu praktycznie nie widać, ponieważ wsiąkła w masę makową. I - choć przepis jest naprawdę świetny - nie wygra jednak konkurencji z makowcem zawijanym na bożonarodzeniowym stole.. Jeśli chodzi o te Święta - pozostanę tradycjonalistką ;-).Inspiarcją dla mnie był przepis znaleziony w Galerii Potraw, jednak makowiec zrobiłam według swojego, wypróbowanego przepisu.Ciasto drożdżowe:Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja *). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania180 ml letniego mleka150 g masła, roztopionego i przestudzonego6 żółtek45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych6 łyżek cukrupół łyżeczki soli1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowejMasa makowa:500 g maku170 g jasnego brązowego cukru100 g rodzynków lub sułtanków50 g orzechów włoskich, posiekanych3 łyżki miodu2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego1 łyżeczka cynamonu1 łyżka masła, w temperaturze pokojowejpół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej6 białekMak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta.Ponadto:2 słoiczki dżemu wiśniowego, niskosłodzonego, z całymi wiśniami (1 słoiczek około 330 g)WykonanieWyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części.Blachę o wymiarach 25 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Kawałki ciasta rozwałkować na wielkość blachy. Na spód położyć rozwałkowane ciasto, posmarować dżemem wiśniowym (pierwszym słoiczkiem), na to wyłożyć połowę masy makowej, wyrównać. Przykryć kolejnym rozwałkowanym ciastem, posmarować dżemem wiśniowym (kolejny słoiczek), wyłożyć pozostałą masę makową. Na górę wyłożyć ostatni rozwałkowany kawałek ciasta.Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 40 minut. Po kilku minutach, jak ciasto od góry zacznie się brazowić, dobrze jest położyć na nie mniejszą blaszkę, by się nie wybrzuszyło. Ostudzić, polać lukrem.Smacznego :-).