ßßß Cookit - przepis na Makowiec warstwowy z wiśniami

Makowiec warstwowy z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Całkiem nowe dla mnie połączenie - mak i wiśnie. Musiałam spróbować - jeszcze przed świętami, jak będzie smakować. I muszę to przyznać - bardzo dobrze! Makowiec ma wiśniowy smak, wiśnie nie dominują, raczej smaki są wymieszane. Grubej warstwy dżemu praktycznie nie widać, ponieważ wsiąkła w masę makową. I - choć przepis jest naprawdę świetny - nie wygra jednak konkurencji z makowcem zawijanym na bożonarodzeniowym stole.. Jeśli chodzi o te Święta - pozostanę tradycjonalistką ;-).
Inspiarcją dla mnie był przepis znaleziony w Galerii Potraw, jednak makowiec zrobiłam według swojego, wypróbowanego przepisu.
Ciasto drożdżowe:
Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja *). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).
3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
180 ml letniego mleka
150 g masła, roztopionego i przestudzonego
6 żółtek
45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
6 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
Masa makowa:
500 g maku
170 g jasnego brązowego cukru
100 g rodzynków lub sułtanków
50 g orzechów włoskich, posiekanych
3 łyżki miodu
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
6 białek
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
/Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.
Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta.
Ponadto:
2 słoiczki dżemu wiśniowego, niskosłodzonego, z całymi wiśniami (1 słoiczek około 330 g)
Wykonanie
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części.
Blachę o wymiarach 25 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Kawałki ciasta rozwałkować na wielkość blachy. Na spód położyć rozwałkowane ciasto, posmarować dżemem wiśniowym (pierwszym słoiczkiem), na to wyłożyć połowę masy makowej, wyrównać. Przykryć kolejnym rozwałkowanym ciastem, posmarować dżemem wiśniowym (kolejny słoiczek), wyłożyć pozostałą masę makową. Na górę wyłożyć ostatni rozwałkowany kawałek ciasta.
Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 40 minut. Po kilku minutach, jak ciasto od góry zacznie się brazowić, dobrze jest położyć na nie mniejszą blaszkę, by się nie wybrzuszyło. Ostudzić, polać lukrem.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-warstwowy-z-wisniami