Wykonanie
Całkiem nowe dla mnie połączenie -
mak i
wiśnie. Musiałam spróbować - jeszcze przed świętami, jak będzie smakować. I muszę to przyznać - bardzo dobrze! Makowiec ma
wiśniowy smak,
wiśnie nie dominują, raczej smaki są wymieszane. Grubej warstwy
dżemu praktycznie nie widać, ponieważ wsiąkła w masę
makową. I - choć przepis jest naprawdę świetny - nie wygra jednak konkurencji z makowcem zawijanym na bożonarodzeniowym
stole.. Jeśli chodzi o te Święta - pozostanę tradycjonalistką ;-).Inspiarcją dla mnie był przepis znaleziony w Galerii Potraw, jednak makowiec zrobiłam według swojego, wypróbowanego przepisu.
Ciasto drożdżowe:
Drożdże suche wymieszać z
mąką pszenną (z
drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja *). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).3 szklanki
mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania180 ml letniego
mleka150 g
masła, roztopionego i przestudzonego6
żółtek45 g świeżych
drożdży lub 21 g
drożdży suchych6 łyżek
cukrupół łyżeczki
soli1,5 łyżki
spirytusu (lub
wódki,
rumu,
likieru migdałowego)ziarenka z 1
laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowejMasa makowa:500 g
maku170 g jasnego
brązowego cukru100 g
rodzynków lub sułtanków50 g
orzechów włoskich, posiekanych3 łyżki
miodu2 łyżeczki ekstraktu z
migdałów lub
aromatu migdałowego1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
masła, w temperaturze pokojowejpół szklanki kandyzowanej
skórki pomarańczowej6
białekMak zalać wrzącą
wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru
wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru
wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach
maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ
maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru
wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.Do zmielonego
maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno
białkami, które pozostały z ciasta.Ponadto:2 słoiczki
dżemu wiśniowego, niskosłodzonego, z całymi
wiśniami (1 słoiczek około 330 g)WykonanieWyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części.Blachę o wymiarach 25 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Kawałki ciasta rozwałkować na wielkość blachy. Na spód położyć rozwałkowane ciasto, posmarować
dżemem wiśniowym (pierwszym słoiczkiem), na to wyłożyć połowę masy makowej, wyrównać. Przykryć kolejnym rozwałkowanym
ciastem, posmarować
dżemem wiśniowym (kolejny słoiczek), wyłożyć pozostałą masę
makową. Na górę wyłożyć ostatni rozwałkowany kawałek ciasta.Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 40 minut. Po kilku minutach, jak ciasto od góry zacznie się brazowić, dobrze jest położyć na nie mniejszą blaszkę, by się nie wybrzuszyło. Ostudzić, polać lukrem.Smacznego :-).