Wykonanie
Składniki:
Ciasto drożdżowe:3 szklanki
mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania180 ml letniego
mleka150 g
masła, roztopionego i przestudzonego6
żółtek45 g świeżych
drożdży lub 21 g
drożdży suchych6 łyżek
cukrupół łyżeczki
soli1,5 łyżki
spirytusu (lub
wódki,
rumu,
likieru migdałowego)ziarenka z 1
laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowejMasa makowa:1 kg gotowej masy makowej1 szklanka posiekanych
orzechów włoskich0.5 szklanki
skórki pomarańczowej kandyzowanej0.5 szklanki
rodzynek2 łyżeczki
aromatu migdałowego3 łyżki
miodu wielokwiatowegoWykonanie:W pierwszej kolejności przygotowujemy
ciasto drożdżowe.
Drożdże rozpuszczamy z
cukrem oraz
mlekiem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 – 20 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, pamiętając aby na samym końcu dodać rozpuszczoną i wystudzoną
margarynę lub
masło. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę
makową.
Mak przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do moment aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części, rozwałkujemy na cienkie placki, nakładamy masę
makową, boki zawijamy do środka i zwijamy jak rulonik, końce układamy pod spód. Papier do pieczenia smarujemy
olejem, owijamy makowce, układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 30-40 minut. Po wyjęciu rozcinamy papier i studzimy, dekorujemy według uznania.
Ciasto udało się dzięki pomocy mojego małego pomocnika, syna Szymona:)
Inspiracja