Wykonanie
Świąteczne menu macie już dopięte na ostatni guzik? Sami przygotowujecie święta czy idziecie w gościnę? Z propozycji świątecznych przepisów, które możecie dołączyć do swojego menu, na blogu pojawił się już fantastyczny
schab ze
śliwką, świąteczny deser last minute, który z pewnością przypadnie wszystkim do gustu, więc czas jeszcze na danie
rybne. Może
ryba po grecku? Co Wy na to? Moim corocznym faworytem jest
ryba w pomidorach i oczywiście
sałatka śledziowa z
burakami (która no cóż, jest tak pyszna, że gości u nas nie tylko w okresie świątecznym 😉 W tym roku postanowiłam również wypróbować przepis na
rybę po grecku z książki Anny Lewandowskiej z moimi małymi modyfikacjami. Jak wyszło? Zobaczcie sami!

Składniki:1/2 kg
filetów z dorsza3
marchewki1 średnia
pietruszka1/3
selera (korzeń)1/2
cebuliKoncentrat pomidorowy 1/2 słoiczka
Ziele angielskie 2 szt
Listek laurowy 1 szt
SezamKurkumaPieprz,
sólSok z cytrynySkórka z cytryny /
trawa cytrynowaOstra papryka w proszkuCzubryca czerwona
Woda ok 1/2 szklSposób przygotowania:
Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek przyprawiamy
solą,
pieprzem,
kurkumą i skrapiamy
sokiem z cytryny.
Rybę obtaczamy w ziarnie
sezamu i smażymy na
oleju rzepakowym z obu stron. Usmażoną
rybę odstawiamy do wystudzenia. Na pozostałym po smażeniu
ryby oleju podsmażamy
cebulę pokrojoną w drobną kostkę, a następnie dodajemy startą
marchewkę,
seler i
pietruszkę, chwilę przesmażamy. Warzywa zalewamy
wodą, dodajemy
ziele angielskie,
listek laurowy,
koncentrat pomidorowy,
skórkę z cytryny i łyżeczkę
trawy cytrynowej w proszku. W oryginalnym przepisie użyta została świeża
trawa cytrynowa bardzo drobno pokrojona, zamiast tego dodałam
skórkę z cytryny i sproszkowaną
trawę cytrynową. Dodatkowo podczas duszenia doprawiłam warzywa łyżką
ostrej papryki w proszku oraz czubrycy czerwonej. Warzywa dusimy do momentu aż zmiękną.
Rybę po grecku możemy podać na ciepło lub zimno, połączyć z warzywami lub ułożyć warstwowo bezpośrednio na talerzu. Sugerując się przepisem
rybę połączyłam z warzywami dopiero na talerzu a także postawiłam na ciut większe kawałki
dorsza.

Moja opinia:Kolejnym razem z pewnością
rybę pokroję na mniejsze części i od razu połączę z sosem warzywnym aby
ryba przeszła dobrze smakiem warzyw. Najlepiej odstawić tak przygotowaną
rybę na całą noc do lodówki, aby mogła się „przegryźć”. Dodatkowo przed podaniem można także skropić
rybę sokiem z cytryny, lub podać z ćwiartkami
cytryn aby goście samodzielnie mogli doprawić
rybę na talerzu. Sos warzywny po moich małych modyfikacjach wyszedł rewelacyjny, delikatnie ostrawy a to za sprawą dodanej czubrycy czerwonej i
papryki. Często do dań z
pomidorami dodaje czubrycę, która zaostrza potrawę i
daje oryginalny posmak. Gdy będziecie
mieli okazję warto uzupełnić swoje zapasy o tę
przyprawę. Po małych modyfikacjach jak najbardziej
ryba po grecku może trafić na wigilijną kolację.

A jakie dania pojawią się na Waszym wigilijnym stole? Z czego nie jesteście w stanie zrezygnować?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...