ßßß

Szachownica to nic innego jak klasyczny Metrowiec jednak w troszkę innej, ciekawszej formie . Ciasto "Szachownica" jest jeszcze bardziej efektow n e i prościej się j e porcjuje (nie trzeba ciasta kr oić "na ukos"). Ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach, ponadto masa składająca się z banalnych składników również wychodzi doskonała. Szachownica tuż koło Metrowca to ciasto o efektownym wyglądzie i świetnym mimo swej prostoty - smaku - idealny pomysł na ciekawy, niedzielny deser.
Ciasto:4 jajka200 g cukru pudru200 g mąki1/3 szklanki oleju5 łyżek ciepłej wody (ok. 40 ml)dość czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżka kakao + łyżka ciepłej wodyKrem:2 szklanki mleka (500 ml)3/4 szklanki cukru1,5 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżki mąki pszennejcukier waniliowy170 g masła w temperaturze pokojowejPolewa Czekoladowa:
100 ml śmietanki kremówki100 g czekolady gorzkiejłyżka wódkiCiasto:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy wodę oraz olej - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów delikatnie mieszamy do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubijamy białka, a następnie łączymy z resztą ciasta.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, łyżkę wody i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej masy.
Dwie formy (każda w rozmiarze ok. 12 x 20 cm) smarujemy tłuszczem (np. margaryną) i do jednej z nich wykładamy masę jasną, a do drugiej ciemną. Pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze ok. 170 stopni do tzw. "suchego patyczka".Całkowicie studzimy oba ciasta.Krem:1,5 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozpuszczamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Następnie rozpuszczoną mąkę wlewamy do gotującego się mleka energicznie mieszając do zgęstnienia masy i ponownego zagotowania. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy.
Masło ubijamy na jasną, puszystą masę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonej masy.
Każde z ciast kroimy wzdłuż na 3 częś ci, a n astępnie każd y płat ciasta znów na trzy części tworząc z każdego placka po 9 kwadratowych pasów. Następnie na tackach układamy na przemia n jasne ciasto z ciemnym za każdym razem bok smarując porcją masy. Gdy trzy paski będą ze sobą "sklejone" całość smarujemy masą a na nią wykładamy znów pasy ciasta posmarowane kremem . C zynność powta rzamy do o trzymania kształtu szachownicy z 9 polami.T ak samo postępujemy z d rugą częścią ciasta tworząc dw ie szachownice.Pozostałą masą pokrywamy całe ciasto i umieszczamy w lodówce na noc.Polewa Czekoladowa:Śmietankę podgrzewamy a następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Czekoladą polewamy wierzch ciasta.








