Wykonanie
Szachownica to nic innego jak klasyczny Metrowiec jednak w troszkę innej, ciekawszej formie . Ciasto "Szachownica" jest jeszcze bardziej efektow n e i prościej się j e porcjuje (nie trzeba ciasta kr oić "na ukos"). Ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach, ponadto masa składająca się z
banalnych składników również wychodzi doskonała. Szachownica tuż koło Metrowca to ciasto o efektownym wyglądzie i świetnym mimo swej prostoty - smaku - idealny pomysł na ciekawy, niedzielny deser.
Ciasto:4
jajka200 g
cukru pudru200 g
mąki1/3 szklanki
oleju5 łyżek ciepłej
wody (ok. 40 ml)dość czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaczubata łyżka
kakao + łyżka ciepłej
wodyKrem:2 szklanki
mleka (500 ml)3/4 szklanki
cukru1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej1,5 łyżki
mąki pszennejcukier waniliowy170 g
masła w temperaturze pokojowej
Polewa Czekoladowa:
100 ml
śmietanki kremówki100 g
czekolady gorzkiejłyżka
wódkiCiasto:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiewamy.
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Wlewamy
wodę oraz
olej - mieszamy. Następnie dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i znów delikatnie mieszamy do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubijamy
białka, a następnie łączymy z resztą ciasta.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy
kakao, łyżkę
wody i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej masy.
Dwie formy (każda w rozmiarze ok. 12 x 20 cm) smarujemy tłuszczem (np.
margaryną) i do jednej z nich wykładamy masę jasną, a do drugiej ciemną. Pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze ok. 170 stopni do tzw. "suchego patyczka".Całkowicie studzimy oba ciasta.Krem:1,5 szklanki
mleka zagotowujemy wraz z
cukrem i
cukrem waniliowym. W reszcie
mleka rozpuszczamy
mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Następnie rozpuszczoną
mąkę wlewamy do gotującego się
mleka energicznie mieszając do zgęstnienia masy i ponownego zagotowania. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy.
Masło ubijamy na jasną, puszystą masę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonej masy.
Każde z ciast kroimy wzdłuż na 3 częś ci, a n astępnie każd y płat ciasta znów na trzy części tworząc z każdego placka po 9 kwadratowych pasów. Następnie na tackach układamy na przemia n jasne ciasto z ciemnym za każdym razem bok smarując porcją masy. Gdy trzy paski będą ze sobą "sklejone" całość smarujemy masą a na nią wykładamy znów pasy ciasta posmarowane kremem . C zynność
powta rzamy do o trzymania kształtu szachownicy z 9
polami.T ak samo postępujemy z d rugą częścią ciasta tworząc dw ie szachownice.Pozostałą masą pokrywamy całe ciasto i umieszczamy w lodówce na noc.
Polewa Czekoladowa:
Śmietankę podgrzewamy a następnie wrzucamy drobno połamaną
czekoladę oraz
wódkę. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Czekoladą polewamy wierzch ciasta.