ßßß
 
            
        
 Szachownica to nic innego jak klasyczny Metrowiec jednak w troszkę innej, ciekawszej formie . Ciasto "Szachownica" jest jeszcze bardziej efektow n e i prościej się j e porcjuje (nie trzeba ciasta kr oić "na ukos"). Ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach, ponadto masa składająca się z banalnych składników również wychodzi doskonała. Szachownica tuż koło Metrowca to ciasto o efektownym wyglądzie i świetnym mimo swej prostoty - smaku - idealny pomysł na ciekawy, niedzielny deser.
Szachownica to nic innego jak klasyczny Metrowiec jednak w troszkę innej, ciekawszej formie . Ciasto "Szachownica" jest jeszcze bardziej efektow n e i prościej się j e porcjuje (nie trzeba ciasta kr oić "na ukos"). Ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach, ponadto masa składająca się z banalnych składników również wychodzi doskonała. Szachownica tuż koło Metrowca to ciasto o efektownym wyglądzie i świetnym mimo swej prostoty - smaku - idealny pomysł na ciekawy, niedzielny deser. Ciasto:4 jajka200 g cukru pudru200 g mąki1/3 szklanki oleju5 łyżek ciepłej wody (ok. 40 ml)dość czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto:4 jajka200 g cukru pudru200 g mąki1/3 szklanki oleju5 łyżek ciepłej wody (ok. 40 ml)dość czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżka kakao + łyżka ciepłej wodyKrem:2 szklanki mleka (500 ml)3/4 szklanki cukru1,5 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżki mąki pszennejcukier waniliowy170 g masła w temperaturze pokojowejPolewa Czekoladowa:
czubata łyżka kakao + łyżka ciepłej wodyKrem:2 szklanki mleka (500 ml)3/4 szklanki cukru1,5 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżki mąki pszennejcukier waniliowy170 g masła w temperaturze pokojowejPolewa Czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki100 g czekolady gorzkiejłyżka wódkiCiasto:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy wodę oraz olej - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów delikatnie mieszamy do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubijamy białka, a następnie łączymy z resztą ciasta.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, łyżkę wody i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej masy.
100 ml śmietanki kremówki100 g czekolady gorzkiejłyżka wódkiCiasto:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy wodę oraz olej - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów delikatnie mieszamy do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubijamy białka, a następnie łączymy z resztą ciasta.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, łyżkę wody i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Dwie formy (każda w rozmiarze ok. 12 x 20 cm) smarujemy tłuszczem (np. margaryną) i do jednej z nich wykładamy masę jasną, a do drugiej ciemną. Pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze ok. 170 stopni do tzw. "suchego patyczka".Całkowicie studzimy oba ciasta.Krem:1,5 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozpuszczamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Następnie rozpuszczoną mąkę wlewamy do gotującego się mleka energicznie mieszając do zgęstnienia masy i ponownego zagotowania. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy.
Dwie formy (każda w rozmiarze ok. 12 x 20 cm) smarujemy tłuszczem (np. margaryną) i do jednej z nich wykładamy masę jasną, a do drugiej ciemną. Pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze ok. 170 stopni do tzw. "suchego patyczka".Całkowicie studzimy oba ciasta.Krem:1,5 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozpuszczamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Następnie rozpuszczoną mąkę wlewamy do gotującego się mleka energicznie mieszając do zgęstnienia masy i ponownego zagotowania. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Masło ubijamy na jasną, puszystą masę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonej masy.
Masło ubijamy na jasną, puszystą masę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonej masy. Każde z ciast kroimy wzdłuż na 3 częś ci, a n astępnie każd y płat ciasta znów na trzy części tworząc z każdego placka po 9 kwadratowych pasów. Następnie na tackach układamy na przemia n jasne ciasto z ciemnym za każdym razem bok smarując porcją masy. Gdy trzy paski będą ze sobą "sklejone" całość smarujemy masą a na nią wykładamy znów pasy ciasta posmarowane kremem . C zynność powta rzamy do o trzymania kształtu szachownicy z 9 polami.T ak samo postępujemy z d rugą częścią ciasta tworząc dw ie szachownice.Pozostałą masą pokrywamy całe ciasto i umieszczamy w lodówce na noc.Polewa Czekoladowa:Śmietankę podgrzewamy a następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Czekoladą polewamy wierzch ciasta.
Każde z ciast kroimy wzdłuż na 3 częś ci, a n astępnie każd y płat ciasta znów na trzy części tworząc z każdego placka po 9 kwadratowych pasów. Następnie na tackach układamy na przemia n jasne ciasto z ciemnym za każdym razem bok smarując porcją masy. Gdy trzy paski będą ze sobą "sklejone" całość smarujemy masą a na nią wykładamy znów pasy ciasta posmarowane kremem . C zynność powta rzamy do o trzymania kształtu szachownicy z 9 polami.T ak samo postępujemy z d rugą częścią ciasta tworząc dw ie szachownice.Pozostałą masą pokrywamy całe ciasto i umieszczamy w lodówce na noc.Polewa Czekoladowa:Śmietankę podgrzewamy a następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Czekoladą polewamy wierzch ciasta.









