Wykonanie
Babka Piaskowa to klasyka wśród domowych wypieków - szczególnie w okresie świątecznym. Tradycyjna babka piaskowa to niemal symbol Wielkanocy i wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt bez tego ciasta.Babka bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku...
4
jajka200 g
masła w temperaturze pokojowej1,5 szklanki
mąki ziemniaczanej4 łyżki
mąki pszennejszklanka
cukrucukier waniliowy (16 g)płaska łyżka
proszku do pieczeniaszczypta
soli4 łyżki
śmietanki kremówki 30%Lukier:ok. szklanka
cukru pudruok. 5 łyżek ciepłej
wodyNajlepsza Babka Piaskowa - S posób przygotowania :Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąki przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia i
solą.
Masło miksujemy razem z
cukrem i
cukrem waniliowym. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym
jajku (po każdym wbiciu miksujemy minimum minutę - w przeciwnym razie
masło może się ściąć).N astępnie partiami ciągle miksując dodajemy
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia na przemian z kremówką.Formę do pieczenia babki smarujemy tłuszczem i na jej dno wykładamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy powierzchnie.Pieczemy w temperaturze ok. 160 stopni przez ok. 50-60 minut do zrumienienia i suchego patyczka. Lekko przestudzoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy. Studzimy.Gdy babka piaskowa całkowicie ostygnie możemy przygotować
lukier:
Cukier puder ucieramy wraz z
wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej
cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę
wody. Przygotowanym lukrem polewamy babkę piaskową.