ßßß

Babka Piaskowa to klasyka wśród domowych wypieków - szczególnie w okresie świątecznym. Tradycyjna babka piaskowa to niemal symbol Wielkanocy i wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt bez tego ciasta.Babka bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku...
4 jajka200 g masła w temperaturze pokojowej1,5 szklanki mąki ziemniaczanej4 łyżki mąki pszennejszklanka cukrucukier waniliowy (16 g)płaska łyżka proszku do pieczeniaszczypta soli
4 łyżki śmietanki kremówki 30%Lukier:ok. szklanka cukru pudruok. 5 łyżek ciepłej wodyNajlepsza Babka Piaskowa - S posób przygotowania :Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą.Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku (po każdym wbiciu miksujemy minimum minutę - w przeciwnym razie masło może się ściąć).N astępnie partiami ciągle miksując dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia na przemian z kremówką.Formę do pieczenia babki smarujemy tłuszczem i na jej dno wykładamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy powierzchnie.Pieczemy w temperaturze ok. 160 stopni przez ok. 50-60 minut do zrumienienia i suchego patyczka. Lekko przestudzoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy. Studzimy.Gdy babka piaskowa całkowicie ostygnie możemy przygotować lukier:Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy babkę piaskową.








