Wykonanie


Proste, szybkie w przygotowaniu, klasyczne, domowe ciasto z
owocami. Ciasto idealne na niedzielny deser, piknik lub "garden party". Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych
owoców, dzięki
czemu ciasto będzie za każdy razem inne, wykorzystamy sezonowe
owoce, a wypiek będzie zawsze przepyszny.

200 g
masła4 duże
jajka200 g
mąki pszennej40 g
mąki ziemniaczanej170 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowy (op. ok. 16 g)szczypta
soliok. 500 g dowolnych
owocówcukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąki przesiewamy razem z
proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy, a następnie dodajemy
cukier oraz
cukier waniliowy i miksujemy do otrzymania bardzo puszystej masy. Następnie, nie przestając ucierać stopniowo dodajemy po jednym
jajku (za każdym wbiciem
jajka dość długo miksujemy). Na końcu dodajemy przesiane
mąki,
proszek do pieczenia oraz
sól i za pomocą szpatułki lub łyżki mieszamy do połączenia składników.Formę o wielkości ok. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy
masłem i wykładamy przygotowane ciasto. Na wierzch kładziemy dowolne
owoce (
owoce warto wymieszać z ok. łyżką
mąki przed wyłożeniem - dzięki temu nie "zapadną" się w cieście).Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 40 minut do "suchego patyczka".Gotowe i przestudzone ciasto oprószamy
cukrem pudrem.












