ßßß
Dzisiejsze ciasto zostało zainspirowane akcją wspólnego pieczenia stworzoną przez Agnieszkę z Kuchniamaryny,która jest pomysłodawca przepisu. Ponieważ jednak nie doczytałam informacji, że wpis powinien pojawić się dziś do 12:00 to nie załapałam się na akcję :-( ale skoro wczorajszy wieczór wykorzystałam piekąc babkę, to nie mogłam jej nie opublikować... Tym bardziej, że wyszła po prostu pyszna!SKŁADNIKI200 g masła pokrojonego na kawałki200 g cukru1 cukier wanilinowy/lub 1 łyżeczka prawdziwego cukru waniliowego3 jajka200 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniadodatkowo:owoce (u mnie czereśnie)cukier puder do posypania
Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę, a następnie dosypujemy do niej obie mąki i proszek do pieczenia. Gdy składniki połączą się w jednolitą całość dolewamy stopniowo wystudzone masło i miksujemy jeszcze przez chwilę, aż masa znów stanie się jednolita. Następnie przelewamy ją do tortownicy (ok. 22 cm), a wierzch posypujemy owocami (jeśli są to - tak jak u mnie - czereśnie, musicie je wydrylować). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło (patyczek wbity w ciasto i wyjęty powinien być suchy, nieoblepiony ciastem). Jeśli ciasto wymaga dłuższego pieczenia możecie zmniejszyć temperaturę np. do 170 stopni. Przestudzona babkę posypujemy cukrem pudrem.
Razem ze mną piekły:Agnieszka z KuchniamarynyJoanna z Różowa KuchniaBożena z Moje domowe kucharzenie...Dorota z Moje Małe CzarowanieDaria z Red and Paledziękuję :-)