ßßß Cookit - przepis na Ucieraniec z czereśniami

Ucieraniec z czereśniami

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsze ciasto zostało zainspirowane akcją wspólnego pieczenia stworzoną przez Agnieszkę z Kuchniamaryny,która jest pomysłodawca przepisu. Ponieważ jednak nie doczytałam informacji, że wpis powinien pojawić się dziś do 12:00 to nie załapałam się na akcję :-( ale skoro wczorajszy wieczór wykorzystałam piekąc babkę, to nie mogłam jej nie opublikować... Tym bardziej, że wyszła po prostu pyszna!
SKŁADNIKI
200 g masła pokrojonego na kawałki
200 g cukru
1 cukier wanilinowy/lub 1 łyżeczka prawdziwego cukru waniliowego
3 jajka
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
owoce (u mnie czereśnie)
cukier puder do posypania
Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę, a następnie dosypujemy do niej obie mąki i proszek do pieczenia. Gdy składniki połączą się w jednolitą całość dolewamy stopniowo wystudzone masło i miksujemy jeszcze przez chwilę, aż masa znów stanie się jednolita. Następnie przelewamy ją do tortownicy (ok. 22 cm), a wierzch posypujemy owocami (jeśli są to - tak jak u mnie - czereśnie, musicie je wydrylować). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło (patyczek wbity w ciasto i wyjęty powinien być suchy, nieoblepiony ciastem). Jeśli ciasto wymaga dłuższego pieczenia możecie zmniejszyć temperaturę np. do 170 stopni. Przestudzona babkę posypujemy cukrem pudrem.
Razem ze mną piekły:
Agnieszka z Kuchniamaryny
Joanna z Różowa Kuchnia
Bożena z Moje domowe kucharzenie...
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Daria z Red and Pale
dziękuję :-)
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2014/06/ucieraniec-z-czeresniami.html