Wykonanie
Dzisiejsze ciasto zostało zainspirowane akcją wspólnego pieczenia stworzoną przez Agnieszkę z Kuchniamaryny,która jest pomysłodawca przepisu. Ponieważ jednak nie doczytałam informacji, że wpis powinien pojawić się dziś do 12:00 to nie załapałam się na akcję :-( ale skoro wczorajszy wieczór wykorzystałam piekąc babkę, to nie mogłam jej nie opublikować... Tym bardziej, że wyszła po prostu pyszna!SKŁADNIKI200 g
masła pokrojonego na kawałki200 g
cukru1
cukier wanilinowy/lub 1 łyżeczka prawdziwego
cukru waniliowego3
jajka200 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniadodatkowo:
owoce (u mnie
czereśnie)
cukier puder do posypania
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Jajka miksujemy z
cukrami na puszystą masę, a następnie dosypujemy do niej obie
mąki i
proszek do pieczenia. Gdy składniki połączą się w jednolitą całość dolewamy stopniowo wystudzone
masło i miksujemy jeszcze przez chwilę, aż masa znów stanie się jednolita. Następnie przelewamy ją do tortownicy (ok. 22 cm), a wierzch posypujemy
owocami (jeśli są to - tak jak u mnie -
czereśnie, musicie je wydrylować). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło (patyczek wbity w ciasto i wyjęty powinien być suchy, nieoblepiony
ciastem). Jeśli ciasto wymaga dłuższego pieczenia możecie zmniejszyć temperaturę np. do 170 stopni. Przestudzona babkę posypujemy
cukrem pudrem.
Razem ze mną piekły:Agnieszka z KuchniamarynyJoanna z Różowa KuchniaBożena z Moje domowe kucharzenie...Dorota z Moje Małe CzarowanieDaria z Red and Paledziękuję :-)