Wykonanie
Metrowiec - jedno z popularniejszych ciast goszczących w naszych domach. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach, ponadto masa składająca się z
banalnych składników również wychodzi doskonała. Metrowiec to ciasto o efektownym wyglądzie i świetnym mimo swej prostoty smaku - z pewnością warto je przygotować na niedzielny deser.Ciasto:4
jajka200 g
cukru pudru200 g
mąki1/3 szklanki
oleju5 łyżek ciepłej
wody (ok. 40 ml)
dość czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaczubata łyżka
kakao + łyżka ciepłej
wodyKrem:2 szklanki
mleka (500 ml)3/4 szklanki
cukru1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej1,5 łyżki
mąki pszennejcukier waniliowy170 g
masła w temperaturze pokojowej
Polewa Czekoladowa:100 ml
śmietanki kremówki100 g
czekolady gorzkiejłyżka
wódkiCiasto:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiewamy.
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Wlewamy
wodę oraz
olej - mieszamy. Następnie dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i znów delikatnie mieszamy do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubijamy
białka, a następnie łączymy z resztą ciasta.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy
kakao, łyżkę
wody i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej may.Dwie formy (każda w rozmiarze ok. 12 x 20 cm) smarujemy tłuszczem (np.
margaryną) i do jednej z nich wykładamy masę jasną, a do drugiej ciemną. Pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze ok. 170 stopni do tzw. "suchego patyczka".Całkowicie studzimy oba ciasta.
Krem:1,5 szklanki
mleka zagotowujemy wraz z
cukrem i
cukrem waniliowym. W reszcie
mleka rozpuszczamy
mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Następnie rozpuszczoną
mąkę wlewamy do gotującego się
mleka energicznie mieszając do zgęstnienia masy i ponownego zagotowania. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy.
Masło ubijamy na jasną, puszystą masę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonej masy.
Każde z ciast kroimy w ok. 1 cm kromki. Następnie każdą z kromek smarujemy dość dużą porcją masy i przykładamy do następnej (na przemian ciemne ciasto z jasnym).Pozostałą masą pokrywamy całe ciasto i umieszczamy w lodówce na całą noc.
Polewa Czekoladowa:
Śmietankę podgrzewamy a następnie wrzucamy drobno połamaną
czekoladę oraz
wódkę. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Czekoladą polewamy wierzch ciasta.Gotowe ciasto kroimy po skosie.