ßßß


Metrowiec - jedno z popularniejszych ciast goszczących w naszych domach. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach, ponadto masa składająca się z banalnych składników również wychodzi doskonała. Metrowiec to ciasto o efektownym wyglądzie i świetnym mimo swej prostoty smaku - z pewnością warto je przygotować na niedzielny deser.Ciasto:4 jajka200 g cukru pudru200 g mąki1/3 szklanki oleju5 łyżek ciepłej wody (ok. 40 ml)
dość czubata łyżeczka proszku do pieczeniaczubata łyżka kakao + łyżka ciepłej wodyKrem:2 szklanki mleka (500 ml)3/4 szklanki cukru1,5 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżki mąki pszennejcukier waniliowy170 g masła w temperaturze pokojowej
Polewa Czekoladowa:100 ml śmietanki kremówki100 g czekolady gorzkiejłyżka wódkiCiasto:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy wodę oraz olej - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów delikatnie mieszamy do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubijamy białka, a następnie łączymy z resztą ciasta.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, łyżkę wody i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej may.Dwie formy (każda w rozmiarze ok. 12 x 20 cm) smarujemy tłuszczem (np. margaryną) i do jednej z nich wykładamy masę jasną, a do drugiej ciemną. Pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze ok. 170 stopni do tzw. "suchego patyczka".Całkowicie studzimy oba ciasta.
Krem:1,5 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozpuszczamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Następnie rozpuszczoną mąkę wlewamy do gotującego się mleka energicznie mieszając do zgęstnienia masy i ponownego zagotowania. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy.Masło ubijamy na jasną, puszystą masę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonej masy.
Każde z ciast kroimy w ok. 1 cm kromki. Następnie każdą z kromek smarujemy dość dużą porcją masy i przykładamy do następnej (na przemian ciemne ciasto z jasnym).Pozostałą masą pokrywamy całe ciasto i umieszczamy w lodówce na całą noc.Polewa Czekoladowa:Śmietankę podgrzewamy a następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.Czekoladą polewamy wierzch ciasta.Gotowe ciasto kroimy po skosie.











