ßßß Cookit - przepis na ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Wiem, że nie wygląda idealnie i w najbliższym czasie postaram się zrobić je znowu i poprawić zdjęcie. Ot po prostu raptus ze mnie i nie wymieszałam dokładnie masy maślanej. Wiem, ze perfekcjonistom ale ja perfekcyjną panią domu nie jestem jestem za to łasuchem i nie mogłam się doczekać kiedy ciasto złożę i spróbuję. No w każdym razie obiecuję, że następnym razem będzie lepiej.
potrzednme składniki: na biszkopt:
4 jajka,
0,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
0,75 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
2 łyżki wody,
1 łyżka oleju,
2 łyżki kakao na krem:
200g masła,
puszka masy krówkowej o smaku czekoladowym,
1 łyżka kakao,
50g gorzkiej czekolady. na polewę:
100g masła,
3 łyżki wody,
3 łyżki cukry,
3 łyżki kakao.
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy z cukrem, żółtka mieszamy z octem, olejem, wodą, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Do ubitych białek dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy, a następnie mąkę, proszek do pieczenia i kakao, delikatne mieszamy.
Ciasto wylewamy na wytłuszczoną i wyłożoną pergaminem blachę o wymiarach 20x20 cm i pieczemy około 30 minut. Zostawiamy do wystygnięcia, następnie dzielimy wzdłuż na dwa blaty.
Miękkie masło ucieramy, dodajemy masę krówkową i kakao i miksujemy. dodajemy pokrojoną drobno gorzką czekoladę, mieszamy.
Masę rozsmarowujemy na jednym zblatów biszkotowych, przykrywamy drugim.
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier, Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy masło, a kiedy się roztopi zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao. mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy lekko przestygnie polewamy wierzch ciasta. Można pozypać pltkami migdałowymi.
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2014/04/ciasto-czekoladowe.html