Wykonanie
Wiem, że nie wygląda idealnie i w najbliższym czasie postaram się zrobić je znowu i poprawić zdjęcie. Ot po prostu raptus ze mnie i nie wymieszałam dokładnie masy
maślanej. Wiem, ze perfekcjonistom ale ja perfekcyjną
panią domu nie jestem jestem za to łasuchem i nie mogłam się doczekać kiedy ciasto złożę i spróbuję. No w każdym razie obiecuję, że następnym razem będzie lepiej.potrzednme składniki: na
biszkopt:4
jajka,0,5 szklanki
mąki pszennej,0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej,0,75 szklanki
cukru,1
cukier waniliowy,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,1 łyżka
octu,2 łyżki
wody,1 łyżka
oleju,2 łyżki
kakao na krem:200g
masła,puszka masy krówkowej o smaku
czekoladowym,1 łyżka
kakao,50g
gorzkiej czekolady. na polewę:100g
masła,3 łyżki
wody,3 łyżki
cukry,3 łyżki
kakao.
Białka oddzielamy od
żółtek,
białka ubijamy z
cukrem,
żółtka mieszamy z
octem,
olejem,
wodą,
mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i
kakao.Do ubitych
białek dodajemy
żółtka,
cukier i
cukier waniliowy, a następnie
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao, delikatne mieszamy.Ciasto wylewamy na wytłuszczoną i wyłożoną pergaminem blachę o wymiarach 20x20 cm i pieczemy około 30 minut. Zostawiamy do wystygnięcia, następnie dzielimy wzdłuż na dwa blaty.Miękkie
masło ucieramy, dodajemy masę
krówkową i
kakao i miksujemy. dodajemy pokrojoną drobno
gorzką czekoladę, mieszamy.Masę rozsmarowujemy na jednym zblatów
biszkotowych, przykrywamy drugim.Do rondelka wlewamy
wodę i dodajemy
cukier, Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia
cukru, następnie dodajemy
masło, a kiedy się roztopi zdejmujemy z ognia i dodajemy
kakao. mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy lekko przestygnie polewamy wierzch ciasta. Można pozypać pltkami migdałowymi.