Wykonanie
Zanim upiekłam to ciacho zrobiłam przegląd innych blogów i opinii na jego temat.Zdecydowałam się zmniejszyć ilość
cukru, a mimo to i tak wyszło bardzo słodkie, ale myślę, że warto je upiec raz na jakiś czas dla swoich pociech, bo zapewniam Wam, że im będzie smakować najbardziej. Mnie również smakowało, ale mąż kręcił nosem i omijał je szerokim łukiem. Tym lepiej, bo więcej zostało dla nas, a zawsze to on jest głównym wyjadaczem moich słodkich wypieków :)Bazowałam na przepisie Doroty.
Składniki na
biszkopt:6
jajek3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
oleju3 łyżki
kakaoBiałka ubić na sztywną pianę i powoli dodawać
cukier, łyżka po łyżce. Następnie dalej miksując dodać
żółtka (pojedynczo) i
olej. Na koniec dodajemy przesiane
mąki,
proszek do pieczenia oraz
kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Formę o wymiarach 25 cm x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać
biszkopt. Piec w nagrzanym piekarniku na 170 ° C przez 20-25 minut. Studzić z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzaniu przekroić
biszkopt na pół. Nałożyć krem i przykryć drugim blatem
biszkoptu. Polać
polewą czekoladową.Krem:2 szklanki
mleka pełnego w proszku (użyłam łaciatego)0,5 szklanki
mleka0,5 szklanki
cukru300 g
masłaMleko zagotować z
cukrem, wystudzić.
Masło utrzeć mikserem, a następnie powoli dodawać
mleko z
cukrem. Na koniec wsypywać partiami
mleko w proszku. Ucierać aż krem będzie jednolity.Polewa:1 tabliczka
mlecznej czekolady70 g miękkiego
masłaCzekoladę i
masło rozpuścić w kąpieli
wodnej.Krem po schłodzeniu jest dość twardy, więc przed podaniem należy ciasto wyjąć z lodówki, a jeśli kroicie prosto z lodówki to najlepiej kroić ciepłym nożem.