ßßß
ciasto :8 jaj400 g cukru pudru400 g mąki20 łyżek oleju10 łyżek ciepłej wody2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaokrem :4 szklanki mlekaszklanka cukru2 łyżki cukru waniliowego3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej350 g masłapolewa :tabliczka gorzkiej czekolady50 g masławiórki kokosoweOddzielić białka od żółtek, a żółtka utrzeć z cukrem.Dodać do żółtek ciepłą wodę i olej, a następnie mąką przesianą z proszkiem zmiksować.Ubić pianę z białek na sztywno i delikatnie wmieszać do masy.Ciasto podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać kakao i porządnie wymieszać.Dwie keksówki natrzeć tłuszczem i obsypać bułką tartą.Wlać do jednej ciemne ciasto, do drugiej jasne i piec przez 50 minut w temp. 180 st.C. do tzw. suchego patyczka.Gdy ciasta ostygną przygotować krem : 3 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.W pozostałej szklance mleka rozmieszać mąki.Do gotującego się mleka wlać mieszankę i ciągle mieszając aż masa zgęstnieje zagotować.Wystudzić masę do pokojowej temperatury (masło też musi być w temp. pokojowej).Masło utrzeć i stopniowo łyżka po łyżce dodawać masę budyniową ciągle ucierając (gdyby masa wyszła zbyt rzadka, można w razie problemów dodać np. śnieżkę).Upieczone ciasta pokroić w kromki, układać je naprzemiennie i sklejać kremem pomiędzy.Włożyć do lodówki w celu połączenia się ciasta, a w tym czasie przygotować polewę.W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem, polać ciasto czekoladą i posypać wiórami czekoladowymi.Ciast należy kroić pod skosem.
