Wykonanie
Metrowiec to kolejne ciasto z mojej listy "do zrobienia" - odhaczone mam już fale dunaju, wuzetka, domowy kopiec kreta, kremówka . Przepis na metrowiec zaczerpnęłam z książki "Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji", którą dostałam od księgarni interntowej gandalf.com.pl . Metrowiec sprawdzi się na pewno na wielkanocnym
stole.Metrowiec
ciasto :8 jaj400 g
cukru pudru400 g
mąki20 łyżek
oleju10 łyżek ciepłej
wody2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaokrem :4 szklanki
mlekaszklanka
cukru2 łyżki
cukru waniliowego3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki pszennej350 g
masłapolewa :tabliczka
gorzkiej czekolady50 g
masławiórki kokosoweOddzielić
białka od
żółtek, a
żółtka utrzeć z
cukrem.Dodać do
żółtek ciepłą
wodę i
olej, a następnie
mąką przesianą z proszkiem zmiksować.Ubić pianę z
białek na sztywno i delikatnie wmieszać do masy.Ciasto podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać
kakao i porządnie wymieszać.Dwie keksówki natrzeć tłuszczem i obsypać
bułką tartą.Wlać do jednej ciemne ciasto, do drugiej jasne i piec przez 50 minut w temp. 180 st.C. do tzw. suchego patyczka.Gdy ciasta ostygną przygotować krem : 3 szklanki
mleka zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym.W pozostałej szklance
mleka rozmieszać
mąki.Do gotującego się
mleka wlać mieszankę i ciągle mieszając aż masa zgęstnieje zagotować.Wystudzić masę do pokojowej temperatury (
masło też musi być w temp. pokojowej).
Masło utrzeć i stopniowo łyżka po łyżce dodawać masę budyniową ciągle ucierając (gdyby masa wyszła zbyt rzadka, można w razie problemów dodać np.
śnieżkę).Upieczone ciasta pokroić w kromki, układać je naprzemiennie i sklejać kremem pomiędzy.Włożyć do lodówki w celu połączenia się ciasta, a w tym czasie przygotować polewę.W kąpieli
wodnej rozpuścić
czekoladę z
masłem, polać ciasto
czekoladą i posypać wiórami czekoladowymi.Ciast należy kroić pod skosem.