ßßß
Wilgotne ciasto kakaowe posmarowane konfiturą malinową i nasączone malinówką. Przełożone budyniowym kremem i wykończone bezowymi kulkami kokosowymi i gorzką czekoladą.Znakomite na przyjęcia rodzinne. Kwaśna konfitura idealnie współgra ze słodkim ciastem. Ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnego kawałka.Przepis autorski.Ciasto:6 żółtek4 białka2 łyżki kakao1 kostka margaryny1 szklanka maki krupczatki3/4 szklanki cukru3 łyzki wody1 łyżeczka proszku do pieczeniaMargarynę, kakao, cukier i wodę zagotować i ostudzić. Do zimnej masy wmiksować żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Podzielić na połowę i rozłożyć do dwóch tortownic o średnicy 21 cm.Kulki kokosowe:2 białka10 dag cukru10 dag kokosu drobnegoBiałka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie kokos. Łyżką nakładac kulki na jedną z porcji ciasta. Obie tortownice włożyć do nagrzanego do 170*C piekarnika i piec do suchego patyczka.Krem:500 ml mleka1 łyżka mąki pszennej1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki kukurydzianej3 łyżki cukru100 g masłacukier waniliowyPołowę mleka zagotować, resztę wymieszac ze wszystkimi skaładnikami oprócz masła. Wlać na gotujące mleko, ugotować budyń i ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem.Dodatkowo:kwaśna konfitura malinowakieliszek nalewki malinowej20 g gorzkiej czekolady1 łyżka mlekaCiasto bez kulek kokosowych nasączyć nalewką. Posmarować połową konfitury. Wyłożyć krem. Ciasto z kokosem od spodu posmarować konfiturą i położyć na krem, Czekoladę rozpuścić z mlekiem i "popisać" nią ciasto. Schłodzić.