Wykonanie
Przepis ten wycyganiłam dosłownie od kuzynki, która piecze ciasta na wesela. To ciasto jest doskonałe, słodkie i podzielne- choć niestety zabiera dużo czasu. Z tego co wiem, ciasto to jest stałym punktem każdego weselnego zamówienia.Ciasto- 4
jajka- 4
żółtka- 1 szklanka
cukru- 1i 1/3 szklanki
mąki- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżeczki
oleju- 1 łyżka
octuMasa kokosowa- 4
białka- 20dkg
wiórków kokosowych- 1 szklanka
cukruMasa budyniowa- 2 szklanki
mleka- 1 szklanka
cukru- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- 1 łyżka
mąki pszennej- 1
żółtko- 1 kostka
masła ( miękka)Na początek robimy
biszkopt.
Jajka całe wraz z
żółtkami ubijamy z
cukrem. Następnie dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
olej,
ocet i wszystko razem mieszamy. Wlewamy do dużej blachy wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą i pieczemy w temp. 150 stopni około 30 minut.Kiedy
biszkopt wystygnie w tej samej blaszce pieczemy "
bezę"
kokosową. Robi się ją następująco:
Białka ubijamy z
cukrem a pod koniec ubijania wsypujemy wiórki, mieszamy i rozprowadzamy bo blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 150 stopniach.Kiedy
beza kokosowa będzie stygła przyrządzamy masę budyniową.
Mleko wlewamy do garnka, odlewając wcześniej pół szklanki , resztę zagotowujemy z
cukrem. Do odlanego
mleka dodajemy obie
mąki. Kiedy
mleko w garnku będzie się gotowało wlewamy pozostałe
mleko wraz z
mąką i szybciutko mieszamy. Gotujemy jeszcze parę minut , tak aby
mąka straciła smak surowizny i odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu dodajemy
masło,
żółtko i mieszamy wszytko razem.
Biszkopt przekrajamy na pół lub na 3 części jak komu wyjdzie. Na jedną cześć wylewamy masę budyniową, przykrywamy drugą częścią a na wierzch przekładamy masę
kokosową. Można wszystko polać stopioną
czekoladą, aczkolwiek i bez niej ciasto jest bardzo słodkie.
Oczywiście, jeśli wychodzi Wam za rzadki
budyń, trzeba dodać więcej
mąki.