ßßß Cookit - przepis na Ratatouille - ratatuja

Ratatouille - ratatuja

nazwa

Wykonanie

Ratatouille to tradycyjna potrawa warzywna wywodząca się z francuskiego rejonu Prowansja, z Nicei. Stąd jego pełna nazwa, ratatouille niçoise . Słowo "Ratatouille" wywodzi się od czasownika "touiller", który oznaczał niegdyś w mowie potocznej przygotowanie wszelkiego rodzaju ragout. Dzięki temu, że każdy składnik jest przygotowany oddzielnie, całość nie smakuje jak zwykły gulasz. W tym daniu każde warzywo ma możliwość zaprezentowania pełni swego smaku. Przepis na podstawie książki "Le mellieur de la France", wyd. Larousse.
1 bakłażan
1 cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 duży pomidor
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 listek laurowy
1 łyżeczka tymianku + trochę podczas smażenia warzyw
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
sól do smaku
oliwa z oliwek do smażenia
A. Objętościowo każdego składnika przygotowujemy mniej więcej po równo. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę o podobnej wielkości. Ja lubię większe kawałki, ok. 2 cm x 2 cm, aby podczas duszenia zachowały swój kształt i całość nie zamieniła się w sos.
B. Podczas, kiedy smaży się jedno warzywo, kroję i przygotowuję kolejne. Dzięki tej metodzie przygotowanie potrawy idzie szybko i sprawnie.
1. Na dużej patelni rozgrzewany oliwę. Obsmażamy pokrojonego w kostkę bakłażana, oprószonego lekko tymiankiem, mieszając od czasu do czasu, aż będzie lekko rumiany.
2. Gdy bakłażan się smaży, kroimy w kostkę cukinię.
Kostki podsmażonego bakłażana zdejmujemy z patelni i przekładamy do garnka / rondla, w którym będziemy przygotowywać dalej potrawę.
Na patelni podsmażamy cukinię, oprószoną tymiankiem, mieszając od czasu do czasu, aż będzie lekko rumiana.
3. Gdy cukinia się smaży, z obu papryk usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy papryki w kostkę.
Podsmażoną cukinię przekładamy do rondla z bakłażanem.
Podsmażany oprószoną tymiankiem paprykę, mieszając od czasu do czasu, aż będzie lekko rumiana.
4. Gdy papryka się smaży, obieramy i kroimy w dużą kostkę cebulę. Obieramy i siekamy drobno czosnek.
Podsmażoną paprykę przekładamy do rondla.
Smażymy cebulę wraz z czosnkiem.
5. Gdy cebula się smaży, kroimy w kostkę pomidor. (W zależności od upodobań, obieramy go lub nie.)
Gdy cebula będzie szklista, dodajemy na patelnię koncentrat pomidorowy i mieszamy.
Następnie dodajemy pomidor, cukier, listek, tymianek, rozmaryn, bazylię i pieprz. Smażymy, aż pomidor zmięknie i puści sok.
6. Dodajemy cebulę z pomidorem do rondla. Potrawę solimy do smaku i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej pieprzu. Można również zaostrzyć smak, dodając ostrej papryki. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
Podajemy na ciepło, jako dodatek do innych dań, lub samą, np. ze świeżym pieczywem, ryżem czy makaronem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/02/Ratatouille-ratatuja.html