Wykonanie
Dziś na obiad proponuję ratatouille, z
ryżem naturalnym, brązowym na parze.Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na
bakłażanie,
cukinii,
papryce, pomidorach i
cebuli. Także są to warzywa, które cały czas są obecne w mojej kuchni i w moich przepisach. I które bardzo lubię. Na
pomidory chyba mi nawet uczulenie przeszło i nic mi po nich już nie wyskakuje :)Ratatouille to świetny, szybki i prosty posiłek :) Zamiast z
ryżem możecie zjeść je z
bagietką :) Wtedy czas przygotowania będzie jeszcze krótszy.
Składniki :100 g
ryżu naturalnego1/2
bakłażana1/2
papryki czerwonej1/2
papryki pomarańczowej1/2
papryki zielonej1
cukinia żółta1
pomidor rzymski2 ząbki
czosnku1/2
cebuli białejświeża
bazylia greckaświeży
tymianekświeża rukiew
wodnaPrzyprawy :
pieprz czarnysólRyż naturalny przekładamy do pojemnika przeznaczonego do jego parowania, zalewamy go wrzątkiem i włączamy parowar na 35 minut.Wszystkie warzywa myjemy.
Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy
solą, żeby pozbyć się goryczki.Odstawiamy go na 10-15 minut, a następnie płuczemy pod bieżącą
wodą i osuszamy papierowym ręczniczkiem.W czasie kiedy
bakłażan leży sobie cały w
soli, a
ryż nam się już paruje, przygotowujemy resztę składników.
Papryki kroimy na małe kawałki i posypujemy
pieprzem czarnym.
Cukinie tniemy na plastry, a następnie każdy plasterek na pół.Na 13 minut przed końcem parowania
ryżu, na folii aluminiowej na 2 poziom parowaru układamy
bakłażana i
cukinie. A na 3 poziom
papryki.
Pomidora parzymy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę.Kroimy na ćwiartki, wyjmujemy nasiona, a miąższ kroimy na małe kawałki.
Cebulę białą siekamy w drobną kostkę i również parzymy wrzątkiem.
Czosnku drobno kroimy.Wszystkie składniki razem mieszamy i przyprawiamy
pieprzem.Świeże
zioła:
bazylie grecką,
tymianek i rukiew
wodną myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.Kiedy parowar się wyłączy wszystkie warzywa i
zioła mieszamy razem i nakładamy na
ryż.
Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam