ßßß Cookit - przepis na Ratatouille na ryżu naturalnym

Ratatouille na ryżu naturalnym

nazwa

Wykonanie

Dziś na obiad proponuję ratatouille, z ryżem naturalnym, brązowym na parze.
Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanie, cukinii, papryce, pomidorach i cebuli. Także są to warzywa, które cały czas są obecne w mojej kuchni i w moich przepisach. I które bardzo lubię. Na pomidory chyba mi nawet uczulenie przeszło i nic mi po nich już nie wyskakuje :)
Ratatouille to świetny, szybki i prosty posiłek :) Zamiast z ryżem możecie zjeść je z bagietką :) Wtedy czas przygotowania będzie jeszcze krótszy.
Składniki :
100 g ryżu naturalnego
1/2 bakłażana
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki pomarańczowej
1/2 papryki zielonej
1 cukinia żółta
1 pomidor rzymski
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli białej
świeża bazylia grecka
świeży tymianek
świeża rukiew wodna
Przyprawy :
pieprz czarny
sól
Ryż naturalny przekładamy do pojemnika przeznaczonego do jego parowania, zalewamy go wrzątkiem i włączamy parowar na 35 minut.
Wszystkie warzywa myjemy.
Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy solą, żeby pozbyć się goryczki.
Odstawiamy go na 10-15 minut, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
W czasie kiedy bakłażan leży sobie cały w soli, a ryż nam się już paruje, przygotowujemy resztę składników.
Papryki kroimy na małe kawałki i posypujemy pieprzem czarnym.
Cukinie tniemy na plastry, a następnie każdy plasterek na pół.
Na 13 minut przed końcem parowania ryżu, na folii aluminiowej na 2 poziom parowaru układamy bakłażana i cukinie. A na 3 poziom papryki.
Pomidora parzymy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę.
Kroimy na ćwiartki, wyjmujemy nasiona, a miąższ kroimy na małe kawałki.
Cebulę białą siekamy w drobną kostkę i również parzymy wrzątkiem.
Czosnku drobno kroimy.
Wszystkie składniki razem mieszamy i przyprawiamy pieprzem.
Świeże zioła: bazylie grecką, tymianek i rukiew wodną myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
Kiedy parowar się wyłączy wszystkie warzywa i zioła mieszamy razem i nakładamy na ryż.
Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2015/11/ratatouille-na-ryzu-naturalnym.html