ßßß
Burak i Brie .Przepis na trzy-cztery porcje1 kg surowych buraków1,5 litra wywaru warzywnego3 jabłka obrane i wydrążone z ogryzka6-7 średnich ziemniakówsok z dwóch cytryn5-7 ząbków czosnkusól , cukier , pieprz , ziele angielskie , liść laurowy oraz majeranek do smakukawałek boczku wędzonego1 cebulaśmietana kwaśna lub jogurt naturalnyDODATKOWO2 kromki chleba pszennegokilka plastrów śmietankowego briekoperek
NA WYWAR:1,5 litra wody4 marchewkikawałek pora2 korzenie pietruszkikawałek selera1 cebulanatka pietruszkiWarzywa gotować w wodzie do miękkości - odcedzić . Gotować na nim zupę w tym wypadku krem z buraków
NA KREM Z BURAKÓWWywar zagotować i dodać do niego obrane i pokrojone w średnią kostkę buraki i gotować około 15 minut , następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i jabłka oraz rozdrobniony czosnek i gotować do miękkości . Doprawić do smaku i zblendować na jednolity krem.Boczek pokroić w drobna kostkę i usmażyć z cebulą . Dodać do zupy razem ze śmietaną. Podawać z grillowanym tostem z chleba ze śmietankowym brie oraz koperkiem.* JAK ZROBIĆ WZÓR NA ZUPIEzrobić małe kropki dobrze wymieszanego jogurtu naturalnego ze szczykawki tworząc wzór następnie patyczkiem do szaszłyków przeciągnąć od pierwszej do ostatniej kropki przez jej środek bez odrywania
Smacznego:)