Tak jak napisałam przy okazji publikacji rosołowej, nadrabiam oczywiste zaległości. Tym razem przyszła pora na ogórkową. To co jeszcze w kolejce? Pomidorowa? Czy może o czymś jeszcze zapomniałam?Składniki:1 udo2 - 3 marchewki1 - 2 pietruszkikawałek porakawałek selera4 - 5 ziemniaków5 - 10 ogórków kiszonych (plus ewentualnie woda z kiszenia)2 liście laurowekilka kulek ziela angielskiegokoperek do posypaniaśmietana lub jogurt naturalny do zabieleniaWykonanie:Umyte udo wkładamy do garnka z wodą (ok. 2 - 3 l). Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny. Dodajemy obrane marchewki, pietruszki, pora i selera. Marchew możemy pokroić w kostkę. Gotujemy przez około pół godziny. W między czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki obieramy (lub nie, jak kto woli) i ścieramy na grubych oczkach na tarce. W zależności od tego jak kwaśną zupę lubimy regulujemy ilość ogórków. Dorzucamy do zupy dopiero wtedy, kiedy ziemniaki będą ugotowane. Możemy dolać też trochę wody z kiszenia. Zupa będzie wtedy jeszcze bardziej kwaśna. Gotujemy przez kilka minut. Zabielamy śmietaną. Zupę podajemy posypaną koperkiem. Można podać też chleb.