ßßß Cookit - przepis na Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

nazwa

Wykonanie

Ostatnio jem bardzo dużo zup. Przypomniałam sobie np. pyszną jarzynową z "gałkami", czyli mięsnymi kulkami. Najlepszą robi tato i nie wiem jak on to robi, ale mi wychodzi zupełnie inna :) A właściwie wiem jak to robi, ale z zupami już chyba tak jest, że każdemu wychodzą inaczej.
Jakoś jednak zupa bez mięsa lub wywaru mięsnego dla mnie istnieć nie chce. Tym razem przygotowałam ją na kurczaku z wolnego wybiegu (nawet kolor takiego wywaru jest inny!). Do kalafiorowej warto zetrzeć lub wkroić marchewkę i pietruszkę, ziemniaki, można też dodać np. por. Ale absolutnie nie może zabraknąć w niej koperku! :) Może być świeży lub mrożony (zawsze mam w lodówce pudełeczko z zamrożonym, posiekanym koperkiem i drugie z natką pietruszki). Z braku laku nada się ostatecznie suszony, ale to już nie to...
I jak to z zupami bywa - najlepiej smakuje następnego dnia :) Lub chociaż jeśli trochę postoi.
Składniki:
- porcja rosołowa i dwa skrzydełka kurczaka (u mnie z wolnego wybiegu)
- włoszczyzna (por, seler + kilka gałązek liści, marchewka, pietruszka + kilka gałązek natki)
- ok. 2 litry wody
- 3 średnie ziemniaki
- 1 dosyć spory kalafior
- 1 duża marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 2 - 3 łyżki posiekanego koperku
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
- czubata łyżka suszonych warzyw
- sól do smaku
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany)
Przygotowanie:
1. Mięso i włoszczyznę zalej wodą tak, aby było przykryte. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, suszone warzywa i pieprz w ziarnach. Ugotuj wywar (jeśli się pojawi to zbierz tzw. "szum"). Gdy trochę się pogotuje dopraw do smaku solą.
2. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach tarki.
3. Gdy wywar będzie gotowy wyciągnij mięso i włoszczyznę, dodaj do niego przygotowane wcześniej warzywa.
4. Umyj kalafiora i podziel go na nieduże różyczki, dodaj do zupy, gdy ziemniaki będą jeszcze trochę twarde, ale nie zupełnie surowe. Gotuj aż kalafior będzie miękki (ja lubię, gdy jest jeszcze trochę chrupiący.
5. Dodaj koperek. Do jogurtu naturalnego dodawaj po łyżce gorącą zupę, za każdym razem dokładnie mieszając. Tak zahartowany wlej do garnka z zupą, zamieszaj, zagotuj (tylko do momentu aż zacznie bulgotać). Wyłącz i odstaw zupę.
6. Opcjonalnie obierz mięso z porcji rosołowej i skrzydełek i dodaj je również do ugotowanej zupy :)
Uwaga!! Kalafiorowa smakuje najlepiej, jeśli przynajmniej pół godziny postoi :)
Odwiedź też funpage:
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2015/10/zupa-kalafiorowa.html