Wykonanie
Ostatnio jem bardzo dużo zup. Przypomniałam sobie np. pyszną jarzynową z "gałkami", czyli
mięsnymi kulkami. Najlepszą robi tato i nie wiem jak on to robi, ale mi wychodzi zupełnie inna :) A właściwie wiem jak to robi, ale z zupami już chyba tak jest, że każdemu wychodzą inaczej.Jakoś jednak zupa bez
mięsa lub
wywaru mięsnego dla mnie istnieć nie chce. Tym razem przygotowałam ją na
kurczaku z wolnego wybiegu (nawet kolor takiego
wywaru jest inny!). Do kalafiorowej warto zetrzeć lub wkroić
marchewkę i
pietruszkę,
ziemniaki, można też dodać np.
por. Ale absolutnie nie może zabraknąć w niej
koperku! :) Może być świeży lub mrożony (zawsze mam w lodówce pudełeczko z zamrożonym, posiekanym
koperkiem i drugie z
natką pietruszki). Z braku laku nada się ostatecznie suszony, ale to już nie to...I jak to z zupami bywa - najlepiej smakuje następnego dnia :) Lub chociaż jeśli trochę postoi.Składniki:- porcja rosołowa i dwa
skrzydełka kurczaka (u mnie z wolnego wybiegu)-
włoszczyzna (
por,
seler + kilka gałązek liści,
marchewka,
pietruszka + kilka gałązek
natki)- ok. 2 litry
wody- 3 średnie
ziemniaki- 1 dosyć spory
kalafior- 1 duża
marchewka- 1 średnia
pietruszka- 2 - 3 łyżki posiekanego
koperku- kilka
liści laurowych- kilka ziaren
ziela angielskiego- kilkanaście ziaren
czarnego pieprzu- czubata łyżka
suszonych warzyw-
sól do smaku- 2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego (lub
śmietany)Przygotowanie:1.
Mięso i
włoszczyznę zalej
wodą tak, aby było przykryte. Dodaj
liście laurowe,
ziele angielskie,
suszone warzywa i
pieprz w ziarnach. Ugotuj
wywar (jeśli się pojawi to zbierz tzw. "szum"). Gdy trochę się pogotuje dopraw do smaku
solą.2. Obrane
ziemniaki pokrój w kostkę,
marchewkę i
pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach tarki.3. Gdy
wywar będzie gotowy wyciągnij
mięso i
włoszczyznę, dodaj do niego przygotowane wcześniej warzywa.4. Umyj
kalafiora i podziel go na nieduże różyczki, dodaj do zupy, gdy
ziemniaki będą jeszcze trochę twarde, ale nie zupełnie surowe. Gotuj aż
kalafior będzie miękki (ja lubię, gdy jest jeszcze trochę chrupiący.5. Dodaj
koperek. Do
jogurtu naturalnego dodawaj po łyżce gorącą zupę, za każdym razem dokładnie mieszając. Tak zahartowany wlej do garnka z zupą, zamieszaj, zagotuj (tylko do momentu aż zacznie bulgotać). Wyłącz i odstaw zupę.6. Opcjonalnie obierz
mięso z porcji rosołowej i skrzydełek i dodaj je również do ugotowanej zupy :)Uwaga!! Kalafiorowa smakuje najlepiej, jeśli przynajmniej pół godziny postoi :)Odwiedź też funpage: