ßßß


Składniki:3,5 l wody1x marchew średniej wielkości1x pietruszka średniej wielkościKawałek selera ( ok.1/8 z średniej wielkości warzywa)1x cebula małej wielkościKawałek pora – ok 5 cm50g masła100ml śmietany 18%4 pęczki świeżego koperku3-5 szt. ziemniaków średniej wielkości3 szt. ziela angielskiego2 liście laurowePrzygotowanie:Marchew, pietruszkę, seler, cebulę oraz por zagotuj w 3,5 l wody doprawiając przyprawami (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy).W czasie przygotowywania wywaru dokładnie wymyj koperek, wysusz i posiekaj na drobno.Masło rozpuść na patelni na małym ogniu. Kiedy będzie już płynne dodaj koperek. Duś na delikatnym ogniu ok. 10 minut.Miękkie warzywa wyciągnij i zmiksuj za pomocą Blendera. Wrzuć je wraz z przygotowanym na maśle koperkiem do wywaru. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę.Wszystko razem gotuj przez ok. 20 minut (do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie).Dodaj śmietanę.W razie potrzeby przypraw solą i pieprzem.