ßßß
Składniki:1 udo z kurczaka3-4 marchewki2-3 pietruszkikawałek selerakawałek pora1 cebula3-4 ziemniaki1/2 szklanki kaszy pęczak2 liście laurowe4-5 ziaren ziela angielskiegokoperekWykonanie:Udo myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (ja robię duże porcje zupy i zalewam około 2-3 litrami). Gotujemy wywar na wolnym ogniu. Jak woda się zagotuje zdejmujemy szumowiny i wrzucamy opłukaną na sitku kaszę oraz dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Dalej gotujemy. Obraną cebulę opalamy nad gazem i dodajemy do zupy. W między czasie obieramy marchewkę, pietruszkę i selera, myjemy te warzywa oraz pora. Następnie marchewkę kroimy w kostkę (Możemy też pokroić ja w kostkę już po ugotowaniu i ja tak zazwyczaj robię). Wrzucamy warzywa i dalej gotujemy. Obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki. Wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy aż do miękkości. Kiedy ziemniaki i marchewka są już miękkie doprawiamy zupę (Krupniku nie wolno solić na początku, bo sczernieje). Do zupy dodajemy koperek. Można jeść z chlebem.
/wydrukuj przepis/