Wykonanie

Kiedy odwiedziłam sklep z produktami Vine Bridge, bardzo zaciekawiła mnie kiszona
brukselka. Podziałała mi mocno na wyobraźnię ( zajęta
wędlinami jakoś nie zdążyłam jej spróbować ) i gdy kilka dni później trafiłam na
brukselkę w warzywniaku , postanowiłam ją sobie sama zrobić. Tak ‚ na czuja”, po swojemu, wykorzystując to, co jest dostępne – bo o tej
porze roku na moje ekstra dodatki – liście
wiśni,
czarnej porzeczki czy
winogron nie można niestety liczyć …równej wielkości główki
brukselki, tyle, ile ciasno zmieści się w słoikułyżeczka rozmrożonego
koperkuspory ząbek
czosnku1/2 litra
wody1/2 łyżki
soli kamiennejUmytą
brukselkę układamy ciasno w słoiku (miałam taki 1/2 litrowy) , posypujemy
koperkiem, wciskamy ząbek
czosnku . W świeżo zagotowanej wodzie rozpuszczamy dokładnie
sól i gorącą zalewamy
brukselkę. Zakręcamy słoik.Po kilku dniach, gdy
brukselka zmieni kolor, jak
kiszone ogórki, jest dobra do jedzenia.Mnie bardzo smakuje, pośrednio
miedzy kiszonymi ogórkami a
kiszoną kapustą z wskazaniem na
ogórek.Sama jako dodatek do
mięsa i
wędlin smakuje bardzo dobrze, ale dziś dodałam ją do sałatki i bardzo ożywiła jej smak.
SAŁATA W
MUSZTARDOWYM WINEGRECIE Z
FETĄ I KISZONĄ
BRUKSELKĄ1/2 główki
sałaty masłowejcebula dymka ze
szczypiorempo pół czerwonej i
żółtej paprykikilka kiszonych
brukselekłodyga
selera naciowegopokruszony kawałek
fetysól ,
pieprz z młynka2 łyżki
oliwy, łyżeczka ostrej
musztardy ( miałam rosyjską),łyżka domowego
octu jabłkowego z cząbremUmytą
sałatę porwałam na kawałki, dodałam kawałki
papryki ,
selera naciowego i
dymki, posoliłam. Na to poukładałam ćwiartki kiszonej
brukselki, pokruszyłam
fetę, posypałam
szczypiorkiem. Doprawiłam
pieprzem z młynka.Z
oliwy,
octu jabłkowego aromatyzowanego cząbrem i
musztardy zrobiłam
winegret ubijając widelcem. Polałam nim
sałatkę, odstawiłam do „przegryzienia” na kilkanaście minut .
Sałatka wyszła rewelacyjna, kiszona
brukselka dodała jej oryginalnego smaku pasującego do reszty składników.P.S. dziękuję wszystkim nowym fanom mojego bloga na FB, dziś jest Was już ponad 1000Smacznego !