ßßß Cookit - przepis na ZRAZY WOŁOWE (z garnka rzymskiego)

ZRAZY WOŁOWE (z garnka rzymskiego)

nazwa

Wykonanie

Dalszy ciąg mojej „rzymskiej fascynacji”!
Dzięki garnkowi rzymskiemu „poskromiłam” kolejne danie, które do tej pory nie wychodziło mi… wybitnie. Po pieczeni wołowej przyszła kolej na zrazy, które jak sięgnę pamięcią, wychodziły mi suche, twarde lub wiórowate, zupełnie pozbawione smaku. Jedyne co je „ratowało” przed lądowaniem w psiej misce, to był sos, który zawsze wychodził smaczny ;)
Tym razem na obiad mieliśmy soczyste, mięciutkie, smakowite i zgrabniutkie zrazy nadziewane ogórkiem kiszonym, cebulką i papryką, a to wszystko polane lekkim „sosem własnym z winną nutą” . MNIAM :)
Składniki:
10 plastrów ładnej wołowiny na pieczeń (u mnie rostbef)
1 cebula pokrojona w piórka
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki (może też być konserwowa:)
2-3 ogórki kiszone (moje ogórki małosolne przeszły już w fazę kiszone:)
5 łyżeczek musztardy
sól i pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
kilka suszonych grzybków (u mnie suszone kurki:) – namoczonych w 1/3 szklanki gorącej wody
1/2 szklanki białego wina
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Garnek rzymski, wraz z pokrywą moczyć w zimnej wodzie przez około 20 minut.
Plastry wołowiny rozbić tłuczkiem. (Najwygodniej jest wkładać kawałek mięsa między dwie torebki foliowe i wtedy „stukać”:)
Każdy plaster posolić i popieprzyć. Posmarować cieniutko musztardą. Na brzegu ułożyć pasek ogórka, papryki i kilka piórek cebuli, a następnie zwinąć. Każdą roladkę spiąć wykałaczką.
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Obsmażyć zrazy z każdej strony (jednocześnie smażyć max 3 szt) i odłożyć na talerz.
Zmniejszyć ogień i na tej samej patelni zeszklić pozostałą cebulę oraz posiekany czosnek (oraz ewentualnie niewykorzystaną paprykę).
Cebulę oraz namoczone grzyby (wraz z wodą) wyłożyć na dno glinianego garnka. Następnie ułożyć ścisło obok siebie obrumienione zrazy. Posypać wszystko majerankiem, zielem angielskim, ziarenkami pieprzu, listkami rozmarynu oraz włożyć liście laurowe.
Na koniec polać mięso winem i skropić oliwą z oliwek.
Garnek rzymski przykryć i wstawić do ZIMNEGO piekarnika. Ustawić temperaturę na 200 stopni i piec 2 godziny.
Gotowe, miękkie zrazy wyjąć na półmisek i trzymać w cieple. Z sosu usunąć ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Sos dokładnie zmiksować, aby „nabrał” gęstości.
Zrazy podawać polane sosem w „towarzystwie” razowego chleba lub kaszy gryczanej oraz mieszanej sałatki albo ogórków małosolnych/kiszonych.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/09/10/zrazy-wolowe-z-garnka-rzymskiego