ßßß
Składniki na 4 porcje:1/2 główki młodej kapusty (ok. 350 g)3 młode marchewki2 dymki ze szczypiorem1 litr bulionu drobiowo-warzywnego3 duże młode ziemniaki100 g boczku parzonego wędzonego1 duża łodyga rabarbaru (obrana)2 łyżki masła2 łyżki mąki pszennejkoperek1/2 łyżeczki mielonego kminkułyżeczka soku z cytrynysól, pieprz1. Kapustę poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dymki posiekać wraz ze szczypiorem. Rabarbar obrać i pokroić w cienkie plasterki. Boczek pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać i zalać wodą, aby nie zbrązowiały. Bulion podgrzać.2. W garnku rozpuścić masło. Podsmażyć na nim marchew z dymką. Dodać kapustę. Smażyć, często mieszając, jeszcze około 5 minut. Zalać gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu około 20 minut.3. Dodać do zupy rabarbar i kminek. Gotować jeszcze 10-15 minut.4. Osuszyć ziemniaki i pokroić w drobną kostkę. Na patelni podsmażyć boczek i dodać ziemniaki. Smażyć kilka minut. Obsypać mąką i wymieszać. Dodać do zupy i gotować jeszcze kilka minut.5. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać porcje zupy posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej z pieczywem.