Wykonanie
Młoda kapusta to dla mnie majowa królowa warzyw - jeszcze jest bardzo delikatna i słodka, idealna zarówno do wykorzystania na surowo, jak i do przygotowania na ciepło. Dziś jest w wersji zasmażanej, świetna w tej postaci jako dodatek do duszonego
mięsa czy sadzonych
jajek.



Składniki :1 główka
młodej kapusty2-3
młode marchewki2
cebulki dymki2 ząbki
czosnkuduża garść posiekanego
koperku2 łyżki
oleju2 łyżki
masła1 łyżka
mąki pszennejsól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Umytą
kapustę szatkuję dość grubo, przekładam do szerokiego rondla z
olejem, dodaję pokrojone w półplasterki
marchewki, wszystko lekko
solę i pod pokrywką duszę, mieszając od czasu do czasu, ok. 10 minut (w tym czasie
kapusta lekko się podsmaży i puści sok). Dolewam pół szklanki
wody, dodaję pokrojony w plasterki
czosnek i na małym ogniu duszę razem kolejne 10 minut. W tym czasie rozpuszczam na patelni
masło, dodaję posiekane w piórka
cebule, lekko je
solę i na małym ogniu smażę do zeszklenia. Gdy
cebula jest miękka, dodaję
mąką i robię jasną zasmażkę - przekładam do rondla z
kapustą, mieszam. Dodaję
koperek, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Podaję na gorąco.Przepis autorski.
