ßßß
Cookit - przepis na WIOSENNY KAPUŚNIAK Z RABARBAREM
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
WIOSENNY KAPUŚNIAK Z RABARBAREM
Składniki
Mąka pszenna
Miód
Pieprz
Rabarbar
Sok z cytryny
Sól
Szczypiorek
Ziemniak
Boczek
Bulion drobiowy
Dymka
Kapusta młoda
Kminek
Koperek
Marchew
Masło
Wykonanie
Przeglądając Encyklopedię polskiej sztuki kulinarnej
Hanny
Szymanderskiej natrafiłam na przepis na kapuśniak z
młodej kapusty
z dodatkiem
rabarbaru
. Bardzo mnie zaciekawił, bo jeszcze nigdy nie wykorzystywałam
rabarbaru
w totalnie wytrawnym daniu.
Jadłam
już
mięsko
z chutneyem
rabarbarowym
, ale chutney miał w sobie nieco
cukru
i
rodzynki
. A tutaj
zero
dodatku
cukru
.
Rabarbar
ma delikatnie zakwasić zupę. Kapuśniak w takiej odsłonie bardzo mi podpasował. Jest rewelacyjny na upalne dni.
Składniki na 4 porcje:1/2 główki
młodej kapusty
(ok. 350 g)3
młode
marchewki
2
dymki
ze
szczypiorem
1 litr
bulionu drobiowo
-warzywnego3 duże
młode
ziemniaki
100 g
boczku
parzonego wędzonego1 duża łodyga
rabarbaru
(obrana)2 łyżki
masła
2 łyżki
mąki pszennej
koperek
1/2 łyżeczki mielonego
kminku
łyżeczka
soku z cytryny
sól
,
pieprz
1.
Kapustę
poszatkować.
Marchewkę
zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dymki
posiekać wraz ze
szczypiorem
.
Rabarbar
obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Boczek
pokroić w drobną kostkę.
Ziemniaki
obrać i zalać
wodą
, aby nie zbrązowiały.
Bulion
podgrzać.2. W garnku rozpuścić
masło
. Podsmażyć na nim
marchew
z
dymką
. Dodać
kapustę
. Smażyć, często mieszając, jeszcze około 5 minut. Zalać gorącym
bulionem
. Gotować na małym ogniu około 20 minut.3. Dodać do zupy
rabarbar
i
kminek
. Gotować jeszcze 10-15 minut.4. Osuszyć
ziemniaki
i pokroić w drobną kostkę. Na patelni podsmażyć
boczek
i dodać
ziemniaki
. Smażyć kilka minut. Obsypać
mąką
i wymieszać. Dodać do zupy i gotować jeszcze kilka minut.5. Doprawić
sokiem z cytryny
,
solą
i
pieprzem
. Podawać porcje zupy posypane posiekanym
koperkiem
. Najlepiej z
pieczywem
.
Źródło:
http://mopswkuchni.net/2015/06/03/wiosenny-kapusniak-z-rabarbarem
Przepisy powiązane
Młoda zasmażana kapusta
ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY
Kapuśniak
Zupa z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty
Składniki powiązane (0)