ßßß Cookit - przepis na Domowa zupa fasolowa z zacierkami. Fasolówka

Domowa zupa fasolowa z zacierkami. Fasolówka

nazwa

Wykonanie

Znowu zupa ? Właśnie tak! Ostatnio u mnie więcej zup, które bardzo lubię. Złapałam fazę na takie jesienne rozgrzewanie więc Ci, którzy też je lubią pewnie się cieszą a dla reszty coś upiekę od czasu do czasu, na osłodę. Jesień to czas coraz chłodniejszych dni a kiedy wraca się do domu nieco zmarzniętym czy przewianym to miseczka lub talerz ciepłej zupy jest bardzo mile widziany. Zgodzicie się ze mną, prawda?
Dzisiaj zupa fasolowa. Pachnąca wędzonką, majerankiem, czosnkiem i z dodatkiem zacierek bo taką najmocniej pamiętam z dzieciństwa. Kiedy Babcia gotowała zupę fasolówkę to najczęściej na wywarze z parzenia wędzonego boczku, takiego do chleba . Ale możecie ugotować ją też na wędzonych kościach, wędzonych żeberkach czy tak jak ja na wędzonych ogonach. Kiedy zobaczyłam je w sklepie od razu pomyślałam o tej zupie. A skoro pomyślałam to zupa w garnku. Aromatyczna, pożywna i pyszna!
Jeśli lubicie takie porządne zupy to przy okazji ugotujcie też najpyszniejszą grochówkę !
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny + czas moczenia fasoli
składniki :
2 ogony wieprzowe wędzone albo kawałek wędzonki ok. 300 g
250 g drobnej białej fasolki suchej
ok. 1,5-2 szkl. pokrojonych w kosteczkę warzyw korzeniowych (marchewka, pietruszka, seler)
1 średnia cebula
2 duże ząbki czosnku
1-2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka smalcu albo oleju
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
do smaku - pieprz mielony
ZACIERKI - 2 porządnie czubate łyżki mąki pszennej t. 650
woda
Jak zrobić zupę fasolową?
W dzień poprzedzający planowane gotowanie zupy fasolowej suchą fasolkę opłukałam i zalałam dobrze w garnku zimną wodą tak żeby była przykryta na kilka centymetrów. Zostawiłam na noc żeby napęczniała. Następnego dnia odlałam całą wodę, której fasola nie wchłonęła i zalałam świeżą, nieco ponad poziom ziaren. Gotowałam na małym ogniu pod przykryciem aż fasola zmiękła.
ZACIERKI - do miseczki wsypałam mąkę i dolewałam po łyżeczce zimnej wody rozrabiając a potem zagniatając ciasto palcami. Powinno być zwarte i dość twarde. Zacierki robiłam usuwając a właściwie uszczypując po kawałeczku takiego ciasta i rolując go na dłoni. Gotowe rozsypałam luźno na ręczniku papierowym. Można rozsypać je na desce oprószonej mąkę żeby się nie posklejały. Świeże, nieduże zacierki gotują się ok. 2-3 minut. Można je zrobić nieco wcześniej i zostawić żeby sobie trochę obeschły.
ZUPA - wędzone ogony wieprzowe włożyłam do garnka. Zalałam ok. 1,5 l zimnej wody i gotowałam powoli ok. godziny. W tym czasie oczyściłam warzywa - obrałam je i pokroiłam w drobną kostkę. Cebulę i czosnek posiekałam. Ugotowane ogony wyjęłam z wywaru. Obrałam od kości i pokroiłam w dużą kostkę.
Na patelni rozgrzałam tłuszcz, podsmażyłam pokrojoną ugotowane mięso razem z cebulą i czosnkiem aż zaczęło się rumienić. Przełożyłam do wywaru. Dołożyłam też ugotowaną fasolę, razem z wodą, w której się gotowała, dosypałam też pokrojone warzywa. Dodałam roztarty w dłoniach majeranek. Gotowałam jakieś 3-5 minut po czym dosypałam zacierki. Gotowałam jeszcze 2-3 minuty. Doprawiłam do smaku odrobiną pieprzu. Nie soliłam zupy bo wędzonka oddała swój słonawy smak wywarowi i nie było potrzeby dosalać.
Zupa jest smaczniejsza kiedy po ugotowaniu zostawimy ją na jakieś 15 minut pod przykryciem.
Teoretycznie można byłoby namoczoną fasolę gotować od razu z wędzonką, ale wędzonka jest słona a sól powoduje, że skórka nasion roślin strączkowych dłużej się gotuje więc ja wolę ugotować fasolkę oddzielnie.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/10/domowa-zupa-fasolowa-z-zacierkami-fasolowka.html