Wykonanie
Fasolowa to jedna z moich ulubionych zup, zwłaszcza gdy dodaję do niej świeżutkie warzywa, pachnące
zioła i liście,
fasolę ledwo co wyłuskaną ze strąków, a wszystko wolno gotowane jest na wywarze z kości schabowej. Taka letnia fasolówka różni się od zimowej, bo nie dodaję do niej żadnych zagęstników. Jest lekka i delikatna w smaku; świeży
tymianek poprawia trawienie i pracę wątroby.
Składniki:2 szklanki
białej fasoli2 litry
wodyniewielka kość schabowa wieprzowa ewent.
kostka rosołowa3
marchewki2
pietruszki3-4
ziemniakipo kilka zielonych liści
selera i
pietruszkigałązka
tymianku3 ząbki
czosnku1
cebula2-3
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiegokilka ziaren
czarnego pieprzułyżeczka suszonego
majeranku1 łyżeczka
smalcusól do smakuPrzygotowanie:
Fasolę moczę na noc w zimnej wodzie. Rano do tej samej
wody, w której jest
fasola dokładam kość,
marchew i
pietruszkę, dorzucam
liście laurowe,
ziele angielskie i ziarna
pieprzu, całość lekko
solę. Liście
selera, zieloną
pietruszkę i gałązkę
tymianku związuję w pakiecik i dokładam do garnka. Gotuję
fasolę aż będzie prawie miękka, wtedy dodaję pokrojone
ziemniaki.
Cebulę kroję w kosteczkę i na
smalcu leciutko podsmażam, dodaję do zupy. Ugotowane
marchewki i
pietruszki wyjmuję i po rozgnieceniu widelcem dokładam z powrotem.
Czosnek siekam w plasterki, dorzucam do garnka. Doprawiam
majerankiem,
solą i
pieprzem, obieram
mięso z kości, wyjmuję pakiecik z liści, gotuję zupę jeszcze chwilę.Przepis autorski.