Wykonanie
            Fasolowa to jedna z moich ulubionych zup, zwłaszcza gdy dodaję do niej świeżutkie warzywa, pachnące 
zioła i liście, 
fasolę ledwo co wyłuskaną ze strąków, a wszystko wolno gotowane jest na wywarze z kości schabowej. Taka letnia fasolówka różni się od zimowej, bo nie dodaję do niej żadnych zagęstników. Jest lekka i delikatna w smaku; świeży 
tymianek poprawia trawienie i pracę wątroby.


Składniki:2 szklanki 
białej fasoli2 litry 
wodyniewielka kość schabowa wieprzowa ewent.
kostka rosołowa3 
marchewki2 
pietruszki3-4 
ziemniakipo kilka zielonych liści 
selera i 
pietruszkigałązka 
tymianku3 ząbki 
czosnku1 
cebula2-3 
liście laurowe3 ziarna 
ziela angielskiegokilka ziaren 
czarnego pieprzułyżeczka suszonego 
majeranku1 łyżeczka 
smalcusól do smakuPrzygotowanie:
Fasolę moczę na noc w zimnej wodzie. Rano do tej samej 
wody, w której jest 
fasola dokładam kość, 
marchew i 
pietruszkę, dorzucam 
liście laurowe, 
ziele angielskie i ziarna 
pieprzu, całość lekko 
solę. Liście 
selera, zieloną 
pietruszkę i gałązkę 
tymianku związuję w pakiecik i dokładam do garnka. Gotuję 
fasolę aż będzie prawie miękka, wtedy dodaję pokrojone 
ziemniaki. 
Cebulę kroję w kosteczkę i na 
smalcu leciutko podsmażam, dodaję do zupy. Ugotowane 
marchewki i 
pietruszki wyjmuję i po rozgnieceniu widelcem dokładam z powrotem. 
Czosnek siekam w plasterki, dorzucam do garnka. Doprawiam 
majerankiem, 
solą i 
pieprzem, obieram 
mięso z kości, wyjmuję pakiecik z liści, gotuję zupę jeszcze chwilę.Przepis autorski.