ßßß Cookit - przepis na Zupa kalafiorowo-porowa

Zupa kalafiorowo-porowa

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam zrobić wyjątek i odpocząć od mięsa.
Zupę sporządziłam wykorzystując
warzywny bulion.
Dwie marchewki, pietruszkę,
kawałek selera i cebulę
zalałam zimną wodą,
dołożyłam ziele angielskie,
liść laurowy i kilka ziaren
czarnego pieprzu.
Gotowałam do miękkości.
W międzyczasie obrałam kilka
ziemniaków, pokroiłam w kostkę.
Kalafior umyłam, podzieliłam na małe różyczki. Ciemną część pora pokroiłam na cienkie paseczki,
zasmażyłam na patelni na łyżce klarowanego masła.
Miękkie jarzyny wyjęłam z wywaru, pokroiłam w kostkę.
Bulion przecedziłam, włożyłam ziemniaki - gotowałam.
Po kilku minutach dołożyłam podsmażony por i kalafior.
Pod koniec gotowania włożyłam do zupy jeden serek typu camembert
o smaku ananasowo-orzechowym.
Zagęścił zupę, zabielił i nadał zachwycający, specyficzny smak.
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2010/09/zupa-kalafiorowo-porowa.html