ßßß Cookit - przepis na Pierogi Z Kapustą I Grzybami

Pierogi Z Kapustą I Grzybami

nazwa

Wykonanie

Opis : Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjna polska potrawa, która najczęściej gości w naszych domach podczas Wigilii, ale w ciągu roku również.
Farsz w tych pierogach jest przygotowany z ugotowanej kiszonej kapusty i grzybów z dodatkiem jarzyn, które zespajają całą konsystencję tego farszu. Ciasto na pierogi dzięki temu, że jest zaparzane, jest niesamowicie miękkie i delikatne, ale zarazem mocne, dzięki czemu nie rwie się przy wałkowaniu go na cienki placek. Jeśli zaś zamiast wody użyjemy mleka, ciasto będzie jeszcze bardziej delikatne i w takiej postaci smakuje mi najbardziej - jest to najlepsze ciasto na pierogi, jakie jadłam ze względu na swą miękkość.
Szczerze polecam.
Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetu
Ilość : 56 pierogów wykrawanych z kółek o śred. 9 cm
Wskazówka :
Na wyspach dysponujemy bardzo nieładną mąką. Jest dosyć ciemna i pierogi po ugotowaniu nie wyglądają zachwycająco, są wręcz szare. Aby poprawić ich wygląd na talerzu, gotuję je w wodzie z odrobiną kurkumy.
Składniki Na Farsz :
0,5 kg kapusty kiszonej
50 g suszonych grzybów
0, 5 średniej marchewki
0,5 średniej pietruszki
kawałek selera (mieszczący się w zamkniętej garści)
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 mniejsze cebule
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
sól
pieprz
2-3 łyżeczki cukru
Składniki Na Ciasto Pierogowe :
1 , 5 szkl. wrzącej wody/mleka
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
ponad 2,5 szkl. mąki pszennej
Przygotowani e Farszu :
Czyste grzyby namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na kilka godzin.
Kapustę kiszoną ugotować na parze lub w wodzie wraz z suszonymi grzybami, marchewką, pietruszką i selerem do miękkości (chyba, że chcemy z wywaru zrobić zupę grzybową, to w takim wypadku należy ugotować grzyby z warzyami oddzielnie).
Dodać liście laurowe i ziela angielskie.
W tym czasie, gdy składniki będą się gotować, pokroić cebulę w kostkę.
Rozgrzać tłuszcz.
Dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zeszklić.
Odcedzić ugotowane składniki.
Wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie.
Do odcedzonych składników dodać cebulę wraz z tłuszczem.
Wymieszać.
Zmielić całość w maszynce do mielenia lub malakserze.
Dodać cukier.
Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie Ciasta :
Do większej miski (najlepiej okrągłej) wlać wodę/mleko.
Dodać sól.
Dodać olej.
Wsypać mąkę (na początku 2,5 szkl.).
Wyrobić ciasto i partiami dosypywać tyle, aby utworzyła się elastyczna i jednolita kula ciasta, która nie klei się do rąk (ciasto powinno być miękkie).
Ciasto podzielić na 2 równe porcje i przykryć bawełnianą ściereczką.
Przygotowanie Pierogów :
Na obsypaną mąką powierzchnię położyć ciasto i rozwałkować na bardzo cienko.
Wykrawać krążki i nakładać w środkową ich część farsz tak, aby pieróg był dosyć pełny.
Formować w pół-koła.
Zlepiać brzegi ciasta.
Zlepione pierogi kłaść na obficie obsypaną mąką płaszczyznę.
Zagotować wodę.
Posolić.
Wkładać pierogi do gotującej się wody.
Zamieszać.
Gotować do momentu wypłynięcia na wierzch i dodatkowo ok. 3 min.
Podawać z usmażoną na tłuszczu cebulką.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/02/pierogi-z-kapusta-i-grzybami_02.html