ßßß


Opis : Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjna polska potrawa, która najczęściej gości w naszych domach podczas Wigilii, ale w ciągu roku również.Farsz w tych pierogach jest przygotowany z ugotowanej kiszonej kapusty i grzybów z dodatkiem jarzyn, które zespajają całą konsystencję tego farszu. Ciasto na pierogi dzięki temu, że jest zaparzane, jest niesamowicie miękkie i delikatne, ale zarazem mocne, dzięki czemu nie rwie się przy wałkowaniu go na cienki placek. Jeśli zaś zamiast wody użyjemy mleka, ciasto będzie jeszcze bardziej delikatne i w takiej postaci smakuje mi najbardziej - jest to najlepsze ciasto na pierogi, jakie jadłam ze względu na swą miękkość.Szczerze polecam.Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetuIlość : 56 pierogów wykrawanych z kółek o śred. 9 cmWskazówka :Na wyspach dysponujemy bardzo nieładną mąką. Jest dosyć ciemna i pierogi po ugotowaniu nie wyglądają zachwycająco, są wręcz szare. Aby poprawić ich wygląd na talerzu, gotuję je w wodzie z odrobiną kurkumy.Składniki Na Farsz :0,5 kg kapusty kiszonej50 g suszonych grzybów0, 5 średniej marchewki0,5 średniej pietruszkikawałek selera (mieszczący się w zamkniętej garści)3 liście laurowe3 ziela angielskie2 mniejsze cebule1 ząbek czosnku2-3 łyżki tłuszczu do smażeniasólpieprz2-3 łyżeczki cukruSkładniki Na Ciasto Pierogowe :1 , 5 szkl. wrzącej wody/mleka1 łyżeczka soli2 łyżki olejuponad 2,5 szkl. mąki pszennejPrzygotowani e Farszu :Czyste grzyby namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na kilka godzin.Kapustę kiszoną ugotować na parze lub w wodzie wraz z suszonymi grzybami, marchewką, pietruszką i selerem do miękkości (chyba, że chcemy z wywaru zrobić zupę grzybową, to w takim wypadku należy ugotować grzyby z warzyami oddzielnie).Dodać liście laurowe i ziela angielskie.W tym czasie, gdy składniki będą się gotować, pokroić cebulę w kostkę.Rozgrzać tłuszcz.Dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.Zeszklić.Odcedzić ugotowane składniki.Wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie.Do odcedzonych składników dodać cebulę wraz z tłuszczem.Wymieszać.Zmielić całość w maszynce do mielenia lub malakserze.Dodać cukier.Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie Ciasta :Do większej miski (najlepiej okrągłej) wlać wodę/mleko.Dodać sól.Dodać olej.Wsypać mąkę (na początku 2,5 szkl.).Wyrobić ciasto i partiami dosypywać tyle, aby utworzyła się elastyczna i jednolita kula ciasta, która nie klei się do rąk (ciasto powinno być miękkie).Ciasto podzielić na 2 równe porcje i przykryć bawełnianą ściereczką.Przygotowanie Pierogów :Na obsypaną mąką powierzchnię położyć ciasto i rozwałkować na bardzo cienko.Wykrawać krążki i nakładać w środkową ich część farsz tak, aby pieróg był dosyć pełny.Formować w pół-koła.Zlepiać brzegi ciasta.Zlepione pierogi kłaść na obficie obsypaną mąką płaszczyznę.Zagotować wodę.Posolić.Wkładać pierogi do gotującej się wody.Zamieszać.Gotować do momentu wypłynięcia na wierzch i dodatkowo ok. 3 min.Podawać z usmażoną na tłuszczu cebulką.