Wykonanie
schab 300 g
łopatka 800 gpodgardle 400 g
słonina 300 gram
Przyprawy:peklosól 10g
sól 15 gram
pieprz biały 1 g
pieprz czarny 1 g
pieprz ziołowy 2 g
czosnek 20g
gorczyca 1 łyżka
woda 200g
cukier 1 gopcjonalnie
zioła;
gorczycamajeranek,
kminek,
kolendralubczykjałowiecpaprykatymianekpieprz czarnygałka muszkatołowaosłonka
białkowa jak do
żywieckiejWykonanie;
Mięso i
słoninę pokroić w mniejsze kawałki i zapeklować na dobę.
Schab pokroić byle jak i stłuc młotkiem , resztę zemleć na dużych oczkach.
Przyprawy czosnek i
wodę wrzucić do blendera i wszystko zmiksować.Do
mięsa dodać
przyprawy i mieszać pół godziny.Odstawić na dobę do lodówki. Następnego dnia nadziać batony i dobrze związać i na kolejną dobę do lodówki.Następnie 2-3 godz w temp.pokojowej co godzinę wycieramy ręcznikiem papierowym.Osuszanie i wędzenieosuszanie 35-45 stopni 45-60 minwędzenie 50-60 stopni 3 , 5-4 , 5 godz najlepiej do żądanego koloruParzenie:
Woda 75-80 stopni w batonie 65-68 i studzimyObserwuj tablicę wyroby domowe należącą do użytkownika Renata.


Podsuszana przez tydzień


Oryginalny przepis na Jackówkę - Jacek WiertelSkładniki:
mięso jedynka:
schab-1.250 kg
szynka-1.250 kg
mięso dwójk a:
łopatka razem z tłustym-1.500 kg
słonina-300 gram
Przyprawy:peklosól-18-20 gram/kg
sól kamienna do smaku jak komuś mało ja dodałem 20 gram do całości
pieprz biały 1 g/kg
pieprz czarny 1 g/kg
pieprz ziołowy 2 g/kg
czosnek rozgnieciony praską 35-40 g dla całości
gorczyca 3 g/kg
woda 250-300 g dla całości
cukier 1 g/kg
mieszanka przypraw:
pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg
przyprawa ziołowa puszczańska 1 g/kg
pieprz ziołowy białowieski skład;
gorczyca,
majeranek,
kminek,
kolendra,
lubczyk,
jałowiec i
papryka.
przyprawa ziołowa puszczańska skład:
jałowiec,
tymianek,
majeranek,
sól,
pieprz czarny,
gałka muszkatołowaosłonka
białkowa 50 ale wydaje mi się że większe rozmiary też były by ok.Wykonanie;
mięso 1 kroimy w słupki około 2x3 cm,
mięso 2 czyli
łopatkę razem z tłustymi częściami kroimy byle jak ale tak aby nam peklosól zrobiła co należy czyli nie za grubo,
Słoninę kroje w kostkę 0,5 cm ale nie przekraczajmy 1 cmTeraz 1 i 2 peklujemy 12-24h. Co kilka godzin mieszamy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszej obróbki
mięsa, mianowicie
mięso 1 czyli
schab i
szynkę każdy kawałek tłuczemy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem.Gdy skończymy machanie młotkiem bierzemy wszystkie
przyprawy i dodajemy do jedynki oprócz
gorczycy i wyrabiamy bardzo dokładnie aby wszystkie
przyprawy dokładnie się połączyły,a
mięso było kleiste. Najważniejsze!! nie dajemy
wody do jedynki.Jedynkę odstawiamy do lodówki i bierzemy 2 czyli
łopatkę i traktujemy ją szarpakiem. Odstawiamy do lodówki.Bierzemy jedynkę i
słoninę, łączymy je bardzo dokładnie aby wszystkie kawałeczki
słoninki były w miarę równo rozmieszczone w jedynce - to też robimy bez
wody.No i w końcu przyszedł czas na dwójkę naszą
łopatkę potraktowaną szarpakiem dodajemy do 1 i
słoniny i pięć minut wyrabiamy ale jeszcze bez
wody. Później dodajemy 200 gr
wody i dalej wyrabiamy - ja to robiłem przez 20 min.
Mięsko ma być klejące.Odstawiamy do lodówki na 2 godz bo czas
goni - myślę że 6h było by lepiej.Wyjmujemy dodajemy 50-100 gr
wody i znowu mieszamy aż
mięso wchłonie
wodę i będzie kleiste.Napełniamy osłonki ja robiłem to za pomocą obciętej butelki po
mleku która posłużyła mi jako lejek i trzonka tłuczka do
mięsa.Ubijamy mocno aby nie było pustych miejsc,przyznam jest to trudne przynajmniej za pomocą butelki i młotka.Gotowe batony wieszamy do lodówki na 6 godz.u mnie stały oparte o ściankę z powodu braku miejsca.Następnie 2-3 godz w temp.pokojowej co godzinę wycieramy ręcznikiem papierowym.Osuszanie i wędzenie- 35-45 st. osuszanie- 45-60 st. mini wędzenie- 50-60 st. wędzenie właściwe przez 3 , 5 - 4,5h. Najlepiej do uzyskania żądanego koloru.Parzenie:
Woda 75-80 stopni w batonie 65-68 i schładzamy w zimnej wodzie 10 min.Wieszamy do wyschnięcia i całkowitego ostygnięcia i do lodówki.Jedną pałkę nie parzyłem obsycha zobaczymy co będzie. Obsychała dwa tyg.zdjęcia poniżej.MAM NADZIEJE ŻE NAPISAŁEM WSZYSTKO SMACZNEGO!!